Annons
Nyheter

Tysk gisslan släppt i Sahel

En tysk biståndsarbetare har släppts efter att ha hållits gisslan i den så skallade Sahel-regionen under fyra och ett halvt år.
Sahel • Publicerad 10 december 2022
En undergrupp till terrorrörelsen IS har släppt en tysk gisslan. Arkivbild.
En undergrupp till terrorrörelsen IS har släppt en tysk gisslan. Arkivbild.Foto: STR/AP/TT

63-årige Jörg Lange kan nu "återvända till sin familj", säger Bianca Kaltschmitt, ordförande för biståndsorganisationen Help, som Lange arbetade för vid tiden för sitt försvinnande.

Det var i april 2018 han kidnappades av beväpnade män på motorcyklar i närheten av Ayorou i västra Niger, en region nära gränsen till Mali som regelbundet drabbas av attacker från islamister.

Annons

Hans nigerianske chaufför frigavs kort efter dådet, men enligt tyska medier ska Lange i stället ha sålts till Islamiska statens gren i Storsahara.

Tyska säkerhetskällor uppger för Der Speigel att Lange är "vid god hälsa givet omständigheterna" och att han förts tillbaka till Tyskland med ett militärplan. Enligt samma källor ska den marockanska säkerhetstjänsten ha underlättat frigivningen tack vare dess kontakter inom jihadistmiljön i Sahel.

Tysklands regerings uppges ha övervägt att frita 63-åringen med hjälp av militära specialstyrkor men landat i att planerna var för riskabla.

Fortfarande hålls ytterligare minst fyra medborgare från västländer som gisslan i Sahel, siffran bygger dock enbart på de fall som offentliggjorts.

Tusentals människor har dödats i konflikten i Sahel som inleddes i Mali 2012 och spred sig vidare till Burkina Faso och Niger 2015. På senare tid har även Guineabukten utsatts för angrepp av islamister.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons