Annons
Nyheter

Tyskland och EU enas om gröna bilar

Ekonomi • Publicerad 25 mars 2023
Alla bilar ska bli gröna. Arkivbild.
Alla bilar ska bli gröna. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den tyska regeringen och EU var på kollisionskurs om en överenskommelse som ska göra alla nya bilar koldioxidneutrala från 2035.

Men nu har de enats, twittrar EU:s klimatchef Franz Timmermans.

Annons

"Vi har nåt en överenskommelse med Tyskland om den framtida användningen av e-bränsle i bilar", skriver han.

Med e-bränsle menas drivmedel som är syntetiskt framställda och som ska vara klimatneutrala.

Tyskland har varit emot en dödförklaring av förbränningsmotorn som den ursprungliga överenskommelsen om klimatneutrala bilar skulle innebära. Men nu har alltså tyskarna i avtalet fått med att e-bränslen blir godtagbara och att förslaget om bilarnas motorer därmed blir teknikneutralt.

"Det här öppnar för fordon med förbränningsmotorer som bara använder koldioxidneutrala bränslen att kunna nyregistreras efter 2035", skriver Tyskland transportminister Volker Wissing i ett uttalande.

Därmed kan EU gå vidare med det avtal som nåddes i höstas och som skulle klubbas i mars, men där tyskarna alltså in i det sista satte sig på tvären, tills nu.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons