Annons

Ukrainakriget skapar köprusch i jaktbutiker

Kriget i Ukraina sätter sina spår också i svenska jaktbutiker. Avancerad jaktutrustning köps upp och skickas till stridande i Ukraina, rapporterar och .
Ukrainakriget • Publicerad 17 mars 2022
"Kunderna dammsuger så gott som alla jaktbutiker i Sverige på en mängd prylar, och även i Danmark och Tyskland", säger Lars Martinsson, vd för Jaktia, till Sydsvenskan. Arkivbild.
"Kunderna dammsuger så gott som alla jaktbutiker i Sverige på en mängd prylar, och även i Danmark och Tyskland", säger Lars Martinsson, vd för Jaktia, till Sydsvenskan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Kunderna dammsuger så gott som alla jaktbutiker i Sverige på en mängd prylar, och även i Danmark och Tyskland. Man fyller sina bilar och fraktar godset till Ukraina. Vi är överväldigade av att så många vill hjälpa det ukrainska folket, säger Lars Martinsson, vd för butikskedjan Jaktia, till tidningen.

Allra störst är suget efter termiska mörkersikten och mörkerkikare som känner av värme, produkter som i Sverige brukar användas vid vildsvinsjakt.

Annons

Åtgången är också stor på kommunikationsutrustning som brukar användas vid älgjakt med hund över stora markområden, digitala radioapparater som är svåra att avlyssna. Enligt Lars Martinsson kan sådan utrustning till exempel användas av militära förband i stadsmiljöer.

Berth-Ola Jönsson, som driver en jaktbutik i Sjöbo, berättar för tidningen att han på senare tid haft flera kunder som uppgett att de utrustat sig för att själva åka till Ukraina och strida.

På grund av licenskraven har däremot inte efterfrågan ökat på jaktvapen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons