GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unik studie ger pusselbit om svår tarmsjukdom

Den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit drabbar ofta unga, i övrigt friska människor. En ny studie har nu identifierat ett förstadium långt innan sjukdomen bryter ut – en upptäckt man på sikt hoppas leder till bättre behandling för att minska lidandet.
Medicin • Publicerad 29 juli 2021
Attacker av magsmärtor är ett av flera symtom på tarmsjukdomen ulcerös kolit. Arkivbild.
Attacker av magsmärtor är ett av flera symtom på tarmsjukdomen ulcerös kolit. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT

Det är tack vare den så kallade Västerbotten-kohorten – blodprover på Västerbottningar som samlats in sedan 1980-talet – som forskare vid Örebro universitet nu hittat en viktig pusselbit för att lösa sjukdomens gåta.

"Unik möjlighet"

– Vi vet väldigt litet om vad som händer i kroppen innan man blir så sjuk så man går till doktorn. Nu har vi haft en unik möjlighet att titta på prover från friska individer innan de blev sjuka. Bara någon enstaka studie i världen har tidigare kunnat göra detta, säger Daniel Bergemalm, specialistläkare och huvudförfattare till studien.

Genom att analysera blodprov på personer innan de blev sjuka har forskarna kunnat se ett mönster och identifiera sex proteiner som ingår i aktiveringen av immunförsvaret. Hos personer som senare blev sjuka i ulcerös kolit fanns förhöjda halter av proteinerna redan långt innan de insjuknade.

– Problemet är att när man redan är sjuk är immunförsvaret så triggat att de tidiga effekterna inte syns. Det här är en pusselbit för att förstå problemet, säger Bergemalm.

Första steg till test

Fyndet är ett steg mot att på sikt om inte bota, så lindra sjukdomen.

– Det kan dels vara en viktig nyckel till vilken behandling som kan användas. Sedan ger det grundläggande kunskap för att hitta individer som har ett förstadium till sjukdomen. Mer krävs för att kunna utveckla ett test, men det är första steget till det, säger Daniel Bergemalm.

Omkring 30 000 personer i Sverige har sjukdomen, som bland annat orsakar smärtor i magen, blod eller slem i bajset och viktminskning. Sjukdomen bryter ofta ut mellan övre tonåren och 30-årsåldern, och får en stor påverkan på en för övrigt frisk, ung persons liv.

Studien har publicerats i den högt rankade vetenskapliga tidskriften Gastroenterology.

Fakta: Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och ändtarmen.

Symptom, som kan utvecklas på några månader, är blodiga och slemmiga diarréer.

Det vanligaste är att sjukdomen bryter ut bland unga vuxna.

Samspel mellan arv, miljö och tarmfloran anses spela roll för uppkomsten.

Ulcerös kolit är en global sjukdom, men de som lever i Västeuropa och Nordamerika löper högst risk att utveckla sjukdomen.

I dag finns för lite kunskap för att ge kostråd, utan sjukdomen behandlas med olika läkemedel. Patienter som inte svarar på medicinsk behandling kan behöva operera bort tjocktarmen.

Källa: Örebro universitet, 1177.se

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.