Annons
Nyheter

Finland stoppar ryska turister

Finland stänger gränsen för ryska turister. Den stora strömmen av resenärer från Ryssland kan skada Finlands internationella relationer, motiverar regeringen.
Finland • Publicerad 29 september 2022
Bilar köar för att få köra in i Finland från Ryssland vid gränsstationen i Virolahti den 23 september.
Bilar köar för att få köra in i Finland från Ryssland vid gränsstationen i Virolahti den 23 september.Foto: Sasu Makinen/AP/TT

Från midnatt natten mot fredagen och framåt ska i princip alla inresor med turistvisum från Ryssland stoppas, förklarar utrikesminister Pekka Haavisto vid regeringens pressträff.

– Syftet är att stoppa ryska turister från inresa i Finland och vidaretransit till andra länder, säger Haavisto.

Annons

Beslutet gäller inresa med turistvisum. Fortfarande ska ryska medborgare kunna få undantag för att resa in i Finland för till exempel arbete, studier, för att träffa anhöriga eller söka asyl. Men avsevärt färre ryssar väntas kunna resa in i Finland. Enligt beräkningar kan det minska till hälften av dagens nivå, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Antalet ryska medborgare som korsar gränsen ökade kraftigt efter beskedet om mobilisering i Ryssland.

Finland begränsade möjligheten till turistvisum för ryssar tidigare i september, men de har efter det fortsatt kunna resa till landet med visum som utfärdats i andra Schengenländer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons