Uppgifter: USA hämtade hem rysk spion

USA förde ut en spion med kopplingar ända till Vladimir Putin, enligt amerikanska medier. Rädsla för USA:s president Donald Trump och hans regerings oförsiktighet med hemlig information ska ha legat bakom det drastiska beslutet.
USA • Publicerad 10 september 2019
En soldat på vakt utanför Kreml, där den utpekade spionen sägs ha varit verksam för USA i mer än tio år. Arkivbild.
En soldat på vakt utanför Kreml, där den utpekade spionen sägs ha varit verksam för USA i mer än tio år. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin

Tv-kanalen var först med att rapportera om det hemliga uppdraget som ska ha utförts 2017. Kanalen hänvisar till flera källor inom Trumps förvaltning.

Beslutet att föra ut informanten fattades enligt en källa kort efter ett möte i maj 2017 där Trump diskuterat klassificerad information med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och den dåvarande ambassadören Sergej Kisljak. Inom CIA fanns en stor oro för att den nonchalanta hanteringen av hemlig information skulle röja källans identitet.

Enligt New York Times erbjöd CIA att föra ut sin informant redan 2016 då man var rädd att han skulle avslöjas sedan omfattningen av den ryska inblandningen i presidentvalet blivit känd.

Högt uppsatt

CIA:s kommunikationsansvariga Brittany Bramell förnekar uppgifterna och kallar dem omdömeslösa spekulationer.

– CNN:s rapportering är inte bara felaktig, den har också potential att riskera liv, säger Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham.

Källan har försett USA med information i mer än tio år och uppges ha varit USA:s högst uppsatta informant i Ryssland. Han arbetade så nära Vladimir Putin att han kunde lämna bilder av dokument som låg på presidentens skrivbord. Han kunde också koppla Putin direkt till dataintrånget hos Demokraterna.

Ryska medier har namngett den utpekade spionen och rapporterar att han arbetat vid den ryska ambassaden i Washington innan han återvände till Moskva. Dagstidningen Kommersant pekade på tisdagen ut en man som ska ha försvunnit tillsammans med sin fru och tre barn när de var på semester i Montenegro och nu uppges bo i USA.

Tonar ned

Kremls talesman Dmitrij Peskov bekräftar att mannen arbetat vid presidentens kansli och fick sparken 2016–2017. Han tonar ned hans roll och hävdar att han aldrig haft någon högre tjänst inom Kreml eller haft direkt kontakt med presidenten.

Sergej Lavrov sade på tisdagen att han inte tagit del av någon hemlig information vid mötet med Trump i maj 2017. Han säger sig inte heller känna till den utpekade spionen.

– Jag har aldrig sett den här mannen, har aldrig mött honom och har aldrig följt hans karriär.

Det amerikanska tv-bolaget NBC hävdar att man hittat en man som bor nära Washington och som, enligt två FBI-källor, matchar beskrivningen i CNN:s rapport. När bolagets reporter närmade sig hans hus dök plötsligt två personer upp och utgav sig för att vara mannens vänner och ifrågasatte varför reportern ville prata med honom.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.