Annons
Nyheter

Samlad attack mot Syriens regim

USA har tillsammans med Frankrike och Storbritannien anfallit Syrien. Den samordnade attacken är ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma.
Stora explosioner har hörts från huvudstaden Damaskus. Forskningsanläggningar för kemvapen ska ha träffats och tre civila skadats.
Syrien • Publicerad 14 april 2018
Himlen över Damaskus lystes upp av robotar.
Himlen över Damaskus lystes upp av robotar.Foto: Hassan Ammar

De tre skadades när de USA-ledda flygräderna mot en militär postering i Homs avleddes, uppger den syriska nyhetsbyrån Sana. Anfallet mot en forskningsanläggning i Barzeh i Damaskus ska enbart ha resulterat i materiella skador, uppger statstelevisionen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Frankrikes försvarsminister Le Drian säger att anfallen inte var riktade mot Syriens allierade i landet och betonar att Ryssland varnades i förväg.

Annons

Ryska företrädare å sin sida kallar anfallet för ett "skandalöst brott" mot internationell rätt, men försvarsdepartementet i Moskva säger att de flesta robotarna stoppades av det syriska luftvärnet. Iran, som också är allierad med den syriska regimen, varnar för "regionala konsekvenser" efter attackerna, enligt ett uttalande från utrikesdepartementet.

Beskedet om anfallet kom i direktsänd tv klockan 03 svensk tid. En sammanbiten president Donald Trump förklarade att anfallet mot Syrien syftar till att avskräcka från användning av kemiska vapen.

– För en stund sedan beordrade jag USA:s militära styrkor att anfalla mål som är kopplade till Syriens diktator Bashar al-Assads kemvapenanläggningar, sade Trump.

Han sade att attacken är ett direkt resultat av att Ryssland misslyckats med att stoppa Syriens användning av kemvapen. Presidenten kallade al-Assad för "ett monster" i talet.

– Det rör inte en mans handlingar. Det handlar om brott utförda av ett monster.

Storbritanniens premiärminister Theresa May sade kort därpå att hon inte hade något val, utan var tvungen att ge order om precisionsanfallen. Detta eftersom Ryssland i FN:s säkerhetsråd lagt in sitt veto mot en oberoende utredning av gasattacken i Douma förra helgen.

"Det här handlar inte om att ingripa i ett inbördeskrig. Det handlar inte om regimskifte", sade May i ett uttalande.

Liksom Frankrikes president Emmanuel Macron skr ev May att det inte går att tolerera att användningen av kemiska vapen normaliseras.

Drygt en timme efter beskedet att den militära aktionen var i gång sade USA:s försvarschef Joseph Dunford att anfallsvågen var över. Enligt försvarsminister Jim Mattis finns det inga planer på fler attacker. Han beskriver attacken som en engångshändelse och säger att eventuella anfall i framtiden beror på om regimen fortsätter att använda kemvapen.

– Vi har skickat ett tydligt budskap till al-Assad, säger Mattis.

Annons

Dunford säger att det första målet var en forskningsanläggning och att det andra var ett lager för kemiska vapen, enligt Reuters. Angreppet ska ha utförts med amerikanska kryssningsrobotar.

Enligt Mattis var anfallet dubbelt så kraftfullt som USA:s attack mot en flygbas i Syrien förra året.

– Iran och Ryssland frågar jag: Vilket land vill kopplas ihop med en massmördare som dödar oskyldiga män, kvinnor och barn? sade Trump i talet, riktat till den syriska regimens allierade.

Statlig syrisk tv meddelar att landets luftvärn har aktiverats. Flera robotar ska ha skjutits ned i Damaskus.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att tre forskningsanläggningar har träffats – två i Damaskus och en i Homs – samt flera militärbaser. En elitenhet inom syriska militären har träffats, enligt SOHR.

En högt uppsatt företrädare för en regional grupp som stödjer regimen uppger att man fått en varning från Ryssland, och att militärbaserna evakuerades för ett par dagar sedan. Omkring 30 robotar avfyrades, varav en tredjedel sköts ned, hävdar företrädaren.

Syrisk statlig tv rapporterar att anfallen är ett brott mot internationella lagar. Den syriska huvudstaden anfölls samtidigt som landet hade en chans till en framtid i fred, säger Rysslands utrikesdepartement i ett uttalande rapporterar nyhetsbyrån Ria.

Rysslands ambassadör i USA, Anatolij Antonov, twittrar att Ryssland har blivit hotat. Han varnar för konsekvenserna, och skriver att det är oacceptabelt att förolämpa Rysslands president.

Annons

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons