Nyheter

Utpressare hotar med porrsurf-film

I ett mejl påstår sig en avsändare ha filmat dig med datorns webbkamera när du porrsurfat. Om du inte betalar en summa, så skickar dem filmen till dina vänner.
Brott • Publicerad 8 augusti 2018
Flera personer har fått mejl där avsändaren hotar att hänga ut dem som porrsurfare om de inte betalar en summa. Arkivbild.
Flera personer har fått mejl där avsändaren hotar att hänga ut dem som porrsurfare om de inte betalar en summa. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT

Nu går polisen ut med varningen att "inte betala och inte svara på mejlet". De varnar också för att bedrägerimetoden gynnar den internationella brottsligheten genom betalning i bitcoin.

"Förmodligen har avsändaren kommit över stulna lösenord och e-postadresser från en sida på internet. När det gäller filmerna ser vi det som osannolikt att det finns några överhuvudtaget. Många som fått utpressningsmejlet har inte ens någon webbkamera på sin dator", säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum, i ett pressmeddelande.

Polisen har fått in många polisanmälningar om bedrägeriet, men skriver att det är omöjligt att veta den exakta omfattningen eftersom vissa personer betalar, och inte polisanmäler.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.