Utredning om barnkonventionen försenad

Barnkonventionsutredningen som skulle ha redovisat sitt betänkande i november blir försenad ett helt år.
Utredningens uppdrag är att kartlägga hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen, som blir svensk lag den 1 januari 2020.
Politik • Publicerad 13 september 2019
Barnkonventionsutredningen blir försenad ett år. Arkivbild.
Barnkonventionsutredningen blir försenad ett år. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utredningen skulle ha redovisat sitt betänkande den 15 november i år. Men regeringen har beslutat att förlänga utredningstiden till 15 november nästa år efter begäran från utredaren.

Riksdagen beslutade förra året att barnkonventionen ska bli svensk lag, trots att Lagrådet och flera andra remissinstanser avrådde från det. Beslutet mötte också kritik i riksdagen, där Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet röstade emot. Invändningarna handlade bland annat om att konventionens artiklar är för otydliga och svåra att använda i rättstillämpningen.

Det fanns också kritik mot att det innebär att svenska domstolar kan tvingas tolka islamisk rätt, eftersom det islamiska juridiska begreppet kafalah ingår i konventionen. Det används för att säkerställa skydd för föräldralösa och övergivna barn men skiljer sig från adoption i västerländsk mening.

Förlängningen i ett år av utredningens arbete påverkar inte inkorporeringen av barnkonventionen i svensk lag den 1 januari nästa år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.