Utsläppshandel för Östersjön ska utredas

Politik • Publicerad 8 september 2019
Ett större samarbete mellan Östersjöländerna behövs, menar Centerpartiet. Arkivbild.
Ett större samarbete mellan Östersjöländerna behövs, menar Centerpartiet. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen / TT

Centerpartiet tillsammans med Liberalerna och regeringen vill utreda utsläppshandel för Östersjön för att komma till rätta med övergödning och bottendöd, enligt ett nytt budgetförslag.

"Ett skarpt förslag som Centerpartiet presenterade förra året i Almedalen för att minska övergödningen i Östersjön är ett system med utsläppshandel, där länderna måste betala för att få släppa ut övergödande ämnen. Ett system som är inspirerat av EU:s handel med utsläppsrätter. Inom detta ska alla länder som smutsar ner också vara med och bidra till åtgärder för en bättre havsmiljö och minskade utsläpp av framförallt kväve och fosfor", säger Centerledaren Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Enligt Centerpartiet behövs ett förstärkt samarbete mellan länderna kring Östersjön för att stoppa nedsmutsningen av havet.

Havs- och vattenmyndigheten, tillsammans med andra myndigheter, får i uppdrag att utreda möjligheterna för handel med utsläppsrätter för Östersjön. Det är inte känt hur mycket pengar som avsätts för utredningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.