Annons
Nyheter

Vaccinbesked från Astra före årets slut

Ekonomi • Publicerad 10 september 2020
Astra Zenecas vd Pascal Soirot. Arkivbild.
Astra Zenecas vd Pascal Soirot. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Före årets slut bör Astra Zeneca kunna ge besked om företagets covid 19-vaccin kan vara effektivt. Det uppger vd:n Pascal Soirot för Reuters efter att Astra under gårdagen meddelat att man tvingats pausa testproceduren.

Soriot uppger i intervjun att det är väldigt vanligt att vaccintester genomgår tillfälliga stopp, men skillnaden nu är att hela världen följer processen.

Annons

Financial Times uppgav igår att enligt källor till tidningen ska testprocessen återupptas inom kort, men Soirot ger ingen tidsangivelse utan hänvisar till att beslutet är avhängigt av en oberoende kommitté.

– Vi kommer att testa vaccinet på 50-60 000 personer, vanligtvis är det tillräckligt, säger Soirot.

Det är ännu inte klarlagt vad försökspersonen i Storbritannien har drabbats av. Enligt Soirot utreds just nu om det kan handla om transversell myelit, en ovanlig neurologisk sjukdom som angriper ryggmärgen och som ofta orsakas av en virusinfektion.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons