Annons

Förloraren i Afghanistan bildar skuggregering

Afghanistans president Ashraf Ghani har säkrat en andra mandatperiod sedan han enligt officiella resultat vunnit valet knappt.
Men utmanaren Abdullah Abdullah – som förlorade för tredje gången – ger sig fortfarande inte och tänker bilda en parallell regering.
Afghanistan • Publicerad 18 februari 2020
Utmanaren Abdullah Abdullah (i mitten) som förlorat presidentvalet i Afghanistan tänker bilda en parallell regering.
Utmanaren Abdullah Abdullah (i mitten) som förlorat presidentvalet i Afghanistan tänker bilda en parallell regering.Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Ashraf Ghani valdes till Afghanistans president med mycket knapp majoritet.
Ashraf Ghani valdes till Afghanistans president med mycket knapp majoritet.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Valet hölls i september och Ghani har utropats som segrare redan tidigare. Men Abdullah anklagade Ghani för valfusk och krävde att rösterna räknades om. Det slutgiltiga resultatet har nu presenterats av valkommissionen.

– Valkommissionen. . . tillkännager att Ashraf Ghani, som fick 50,64 procent av rösterna, är Afghanistans president, säger myndighetens chef Hawa Alam Nuristani på en presskonferens i huvudstaden Kabul.

Annons

Enligt kommissionen fick Abdullah Abdullah – som bland annat varit utrikesminister och även så kallad chefsminister – 39,52 procent.

"Vår inkluderande regering"

Men Abdullah, som förlorade presidentvalen även 2009 och 2014, nöjer sig inte med det utan säger att en skuggregering ska bildas.

– Vår sida, baserat på äkta och biometriska röster, är segrare och vi utropar vår seger. Bedragarna är historiens skam och vi tillkännager vår inkluderande regering, säger han vid en presskonferens i Kabul.

Även efter valet 2014 var läget mycket oklart och först efter amerikansk medling kunde en så kallad nationell enhetsregering bildas – men Ghani och Abdullah har fortsatt ligga i luven med varandra.

Avförande steg

Att det politiska läget är kaotiskt är mer regel än undantag men Afghanistan står just nu inför ett avgörande vägval. USA och den fundamentalistiska islamistiska talibanrörelsen har i en uppgörelse enats om en sju dagar lång period av nedtrappat våld, och om den håller är tanken att även regeringen ska dras in i förhandlingar om ett mer långtgående fredsavtal.

Två västliga diplomater i Kabul, som vill vara anonyma, säger att det var mycket viktigt att valresultatet blev klart.

– Alla västliga makter har investerat tung i demokratiprocessen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons