Annons
Nyheter

Vändning: Underskott i offentliga finanser

Ekonomi • Publicerad 24 mars 2023
Finansminister Elisabeth Svantesson står inför rejäla underskott i de offentliga finanserna, enligt en prognos från ESV. Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson står inför rejäla underskott i de offentliga finanserna, enligt en prognos från ESV. Arkivbild.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Fjolårets överskott i den offentliga sektorn på 33 miljarder vänder tvärt till ett rejält underskott i år och nästa år, enligt en färsk prognos från Ekonomistyrningsverket (ESV).

Underskottet i år beräknas till 56 miljarder och för 2024 pekar det mot 52 miljarder.

Annons

Som andel av BNP innebär det ett underskott på 0,9 procent i år och 0,8 procent 2024.

Prognosen utgår från att den höga inflationen och de stigande räntorna trycker ned svensk bruttonationalprodukt (BNP) med 1,2 procent i år, vilket antas följas av en återhämtning på 1,8 procent i tillväxt 2024.

Arbetslösheten väntas stiga till 8,1 procent i år och 8,5 procent 2024, mot fjolårets 7,5 procent.

Det strukturella sparandet – det vill säga budgetbalansen rensat för konjunkturen och engångseffekter – kommer trots de ovanliga och stora underskotten ligga kring målnivån både i år och nästa år, enligt ESV.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons