Annons

Vårdguiden inför snabbval för coronaviruset

Publicerad 28 februari 2020
1177 Vårdguiden i Stockholm inför knappval 9 för personer som har frågor om coronaviruset. Arkivbild.
1177 Vårdguiden i Stockholm inför knappval 9 för personer som har frågor om coronaviruset. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Vårdguiden 1177 i Region Stockholm inför ett snabbspår för människor som hör av sig gällande coronaviruset. Via knappval 9 slussas folk med frågor smidigare vidare till utbildad sjukvårdspersonal. Detta är en åtgärd som endast gått ut i Stockholm och inte nationellt.

– Du behöver inte sitta och lyssna på andra alternativ utan samtalen som går den vägen kopplas till erfarna sjuksköterskor, säger Hesam Akbari, pressansvarig på Region Stockholm.

Annons

Tidigare under februari har 3-4 procent av samtalen handlat om coronaviruset, vilket kan vara folk som varit oroliga eller sökt mer kunskap om utbrottet. Sedan i måndags har det rört sig om 10–12 procent, ungefär 400 samtal av 3 500 om dagen i regionen. När sportlovsveckan i Stockholm nu tar slut och folk kommer tillbaka räknar Vårdguiden med att antalet ökar ännu mer, samtidigt som antalet provtagna kan stiga, enligt Hesam Akbari.

– Det är en del av att vara tillgängliga och tydliga gentemot de som hör av sig till oss så att de kommer rätt, säger han.

Det är viktigt att ge människor som varit i utsatta områden korrekt rådgivning för provtagning så att de kan antingen uteslutas eller bekräftas med smittan, enligt regionen. Den som har frågor om corona, men är symtomfri, uppmanas också att gå in på Folkhälsomyndighetens webbplats.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons