Annons
Nyheter

Världens största Lovikkavante nedplockad

Konst • Publicerad 15 juli 2020
Tumvanten som stod utanför fabriken i Lovikka. Arkivbild från 2001.
Tumvanten som stod utanför fabriken i Lovikka. Arkivbild från 2001.Foto: Anders Alm/TT

Världens största Lovikkavante har förts till sista vilan efter att ha varit ett signum för byn Lovikka i Tornedalen i 20 år, rapporterar Haparandabladet.

Den 3,5 meter höga vanten placerades i en glasförsedd monter i vantens hemby Lovikka under år 2000. Då hade 14 husmödrar gjort en gemensam insats under 120 timmar. 20 kilo stickgarn gick åt för skapelsen som 2002 noterades som världens största av sin sort av Guinness rekordbok.

Annons

– Solen har tärt på den och ullen var så torr att den föll i bitar, säger Johanna Hjärtström, kassör i Lovikkas Husmodersförening till tidningen.

Det finns inga planer på en ny jättestickning, däremot har planer på en vante i något annat material diskuterats, till exempel järn eller glas.

Fakta: Lovikkavantens historia

Lovikkavanten uppfanns av Maria Aittama 1892 i Lovikka i Tornedalen.

Hon sålde och stickade vantar och fick en dag i uppdrag att göra riktigt tjocka ullvantar, paret som hon stickade blev dock alldels för hårda.

Aittama slängde inte vantarna utan tvättade och ruggade dem flera gånger – därmed blev de mjuka och varma.

Källa: Tekniska museet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons