Annons
Nyheter

Varmare än normalt i augusti

Väder • Publicerad 1 september 2020
Det var högsommarvärme i stora delar av Sverige under augusti. Arkivbild.
Det var högsommarvärme i stora delar av Sverige under augusti. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Större delen av augusti bjöd på den högsommarvärme som saknades under juli månad, visar SMHI:s sammanställning för månaden. I drygt tre veckor var det de flesta dagar temperaturer på mellan 25 och 30 grader i delar av landet.

Det var varmare än normalt i hela landet i augusti, varmast var det i södra Sverige. Lund hade den högsta uppmätta temperaturen med 33,3 grader, så varmt har det bara varit ungefär var tionde augustimånad de senaste femtio åren.

Annons

Dessutom var det torrt eller mycket torrt för det mesta, frånsett en del regn- och åskskurar. Det var först under sista veckan i augusti som sensommarvädret kom till större delen av landet.

Helgen 21-23 augusti kom det in svalare luft över landet och temperaturen sjönk markant över Sverige – ingen plats hade över 25 grader den söndagen. Den 28 augusti sjönk temperaturen till -5 grader i Latnivaara i norra Lappland, den lägsta temperaturen under hela månaden i Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons