GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vart tredje danskt barn har bokat vaccintid

36 procent av alla barn mellan 12 och 15 år har bokat vaccinationstid i Danmark. Den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten uppmanar alla i åldersgruppen att försöka få vaccin innan sommarlovet är slut.
Danmark • Publicerad 29 juli 2021
"Vaccinera er innan skolstart", uppmanar danska folkhälsomyndigheten barn mellan 12 och 15 år. Arkivbild.
"Vaccinera er innan skolstart", uppmanar danska folkhälsomyndigheten barn mellan 12 och 15 år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag har en klar uppmaning till alla 12–15-åringar och deras föräldrar: vaccinera er innan skolstart, säger myndighetens direktör Søren Brostrøm enligt Ritzau.

85 091 barn i åldern 12 till 15 har nu fått sin första dos vaccin. Vaccinering av barn har debatterats i Danmark sedan det i juni stod klart att den nya vaccineringsfasen med yngre åldersgrupper skulle inledas. Barnläkarförbundet varnade för att det inte hade gjorts tillräckliga studier på barn när det gäller biverkningar av vaccinet, men trots det inleddes i mitten av juli vaccinering av åldersgruppen.

I USA har över 5,6 miljoner barn fått vaccin sedan i maj och amerikanska läkare har noterat att biverkningarna är desamma som hos vuxna, med huvudvärk, feber och yrsel som vanliga symtom. Barnläkarförbundets Klaus Birkelund Johansen säger till tidningen B.T att man med amerikanska siffror som utgångspunkt inte längre avråder från vaccinering av barn.

I maj godkände Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) användningen av Pfizer-Biontechs vaccin till barn som är 12 år och äldre. Fram till dess hade vaccinet endast varit godkänt från och med 16 års ålder.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.