Annons

Nu väntar eldprov i Nevada och South Carolina

Stärkta av framgångarna i New Hampshire blickar Demokraternas ledande aspiranter Bernie Sanders och Pete Buttigieg mot Nevada och South Carolina. Men där väntar svåra prövningar i form av delstaternas minoritetsgrupper.
Frågan är om dessa kan ge exvicepresident Joe Biden den revansch han så desperat behöver.
USA • Publicerad 12 februari 2020
Vermontsenatorn och presidentaspiranten Bernie Sanders tillsammans med sin hustru Jane O'Meara Sanders på valvakan i Manchester i New Hampshire.
Vermontsenatorn och presidentaspiranten Bernie Sanders tillsammans med sin hustru Jane O'Meara Sanders på valvakan i Manchester i New Hampshire.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Presidentaspiranten och tidigare borgmästaren i Indianastaden South Bend, Pete Buttigieg, tillsammans med maken Chasten Buttigieg i Nashua i New Hampshire.
Presidentaspiranten och tidigare borgmästaren i Indianastaden South Bend, Pete Buttigieg, tillsammans med maken Chasten Buttigieg i Nashua i New Hampshire.Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Presidentaspiranten och förre vicepresidenten Joe Biden håller kampanjmöte på en skola i Sparks i Nevada.
Presidentaspiranten och förre vicepresidenten Joe Biden håller kampanjmöte på en skola i Sparks i Nevada.Foto: Scott Sonner/AP/TT

Vermontsenatorn Bernie Sanders var glad men sammanbiten när han klev ut på scenen på sin valvaka i New Hampshire.

– Segern här är början på slutet för Donald Trump, ropade han och fick jubel och applåder tillbaka.

Annons

Men den vithårige självutnämnde demokratiske socialisten vet att han inte övertygat de stora massorna ännu: Segermarginalen gentemot tvåan i New Hampshire, den unge exborgmästaren Pete Buttigieg, var inte betryggande utan låg på 1,5 procentenheter. Sanders vet att många i USA ser rött när de hör ordet "socialist". Och han har svårigheterna att nå fram till minoritetsgrupper som svarta och spansktalande från valrörelsen 2016 i färskt minne.

Nya eldprov?

I Nevada, där Demokraterna håller nästa nomineringsmöte den 22 februari, är nästan en tredjedel av invånarna spansktalande. Och i South Carolina, som går till primärval veckan efter, är 27 procent av befolkningen svart, enligt myndigheten US Census.

Sanders har förvisso ansträngt sig. Han har anställt fler kampanjarbetare med minoritetsbakgrund och han valtalar ofta tillsammans med den karismatiska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, som har puertoricanska rötter och som gett honom sitt stöd. Och det finns opinionsmätningar som tyder på att Sanders stöd bland minoriteter har gått upp, noterar tidskriften Newsweek.

Den tendensen har inte krigsveteranen och tidigare borgmästaren Pete Buttigieg från Indiana sett ännu. Hans entusiasmerande budskap om ett enat USA verkar hittills mest tilltala vita väljare. Valdrabbningarna i Nevada och South Carolina, liksom den efterföljande "supertisdagen" då bland annat Texas och Kalifornien går till urnorna, blir därför eldprov för honom.

Kan dröja till i sommar

Ännu ligger både Sanders och Buttigieg efter Joe Biden i mätningarna i Nevada och South Carolina. Biden har mångåriga relationer med de båda minoritetsgrupperna och har fördelen av att ha varit vicepresident till USA:s första svarta president.

Men exvicepresidenten led allvarliga nederlag i både Iowa och New Hampshire. Hans kampanj börjar få ont om pengar och är i desperat behov av en seger.

Bernie Sanders senaste framgång till trots är politiska bedömare överens om att Demokraternas fält fortfarande är vidöppet. Det kan gynna New Yorks tidigare borgmästare, entreprenören Mike Bloomberg, som planerar att göra en sällan skådad sen entré i tävlingen vid supertisdagen den 3 mars.

Experter har dock redan varnat för att det kan bli så att ingen aspirant får en majoritet av delegatsrösterna (de som röstar fram presidentkandidaten på partikonventet) genom primärvalen. Det skulle innebära att frågan måste avgöras genom förhandlingar och upprepade omröstningar på Demokraternas konvent i sommar, något som inte skett sedan 1952 då Adlai Stevenson till slut blev kandidat.

Stora kontraster

Det enda som är säkert är att Republikanernas kandidat i höstens val blir president Donald Trump. Hans kampanj är redan på krigsstigen och kommenterade Demokraternas primärval i New Hampshire så här: "Oavsett vilken demokrat som till slut kliver fram ur deras månadslånga sopbrand till primärvalsprocess, vet vi att det kommer vara kontraster mellan president Trumps rekordbedrifter och optimistiska framtidssyn och Demokraternas socialistiska, jobbdödande agenda".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons