"Vi är störst och ska leda utvecklingen"

Från spottkopp till barmhärtig samarit på mindre än ett år.
SHL:s ansiktslyftning är anmärkningsvärd.
Ishockey • Publicerad 13 september 2019
SHL:s vd Michael Marchal. Arkivbild.
SHL:s vd Michael Marchal. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I mitten av oktober förra året var kaoset och turbulensen total. Dåvarande vd:n Jörgen Lindgren sparkades efter drygt åtta år på posten sedan bilden blivit att SHL försökte stänga sin liga.

Lindgrens avgång föregicks av klacksektioner på landets arenor som i match efter match skanderade "SHL – hockeymördare".

In kom Michael Marchal, Växjös före detta ordförande, först tillfälligt och sedan permanent.

Under det knappa året som gått har SHL ställt sig bakom ett nytt seriesystem med garanterad upp- och nedflyttning, skrivit ett långt avtal med Svenska ishockeyförbundet som innebär att ligan satsar miljontals kronor till bredd och distrikt och gått in och räddat ersättningen till Damkronorna för förlorad arbetsinkomst.

"Inte jättesmart"

När Marchal kom in uttryckte han att "SHL hade blivit som en spottkopp".

– Jag vet inte om ordvalet spottkopp var jättesmart, men man får väl säga att vi inte är det längre, säger han.

TT: Har ni gått från spottkopp till barmhärtig samarit?

– Vi är störst och ska leda utvecklingen, jag brukar säga att då ska man vara snäll i de flesta sammanhang. Utan att säga att vi är den barmhärtige samariten så känner vi att vi är ångloket som tar hockeyn framåt. På den vägen måste vi ha med oss alla, och då känner vi ett visst ansvar att dela med oss nedåt och åt sidan, säger Marchal.

TT: Blev ni för fartblinda och tänkte för mycket på er själva tidigare?

– Sedan jag tog det här uppdraget har jag bestämt mig för att inte säga något negativt om min företrädare. Så jag vill egentligen inte recensera vad vi gjorde bakåt i tiden. Nu har vi en stämning i SHL som präglas jättemycket av sunt förnuft. Vi ser lite mer avslappnat på vissa saker och andra saker är vi mer strikta med, säger han.

Vill bredda intresset

När Marchal tog vd-jobbet var motiveringen från styrelsen att han "var rätt person att forma framtidens SHL".

TT: Vad är framtidens SHL för dig?

– En viktig fråga för oss alla är att försöka bredda intresset. Vi har ett jättestort intresse för SHL, men vi måste se till att bredda underlaget ännu mer. Vi ska göra oss relevanta för ännu fler. På den vägen få in ännu mer publik i våra arenor. Kan vi göra det så kommer vi att lyckas attrahera ännu fler och större partners som gör klubbarna stabilare. Då blir det mer ordning och reda och en bättre produkt.

TT: Är det där hjälp till damerna och bredden kommer in?

– Ja, det är ett sätt att göra oss relevanta så att vi inte smalnar av produkten.

Michael Marchal har ett tidsbestämt kontrakt fram till sista december nästa år.

– Det var så jag ville ha det. Sedan är väl inte det sista ordet, men jag hade egentligen tänkt sluta jobba den 30 september i fjol, det var jag väldigt bestämt med. Men nu är jag här... så vi får se.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.