Annons
Nyheter

Volvoägare har bolag i skatteparadis

Ekonomi • Publicerad 27 oktober 2021
Oskattad champagne? Volvos styrelseordförande Li Shufu och vd Håkan Samuelsson. Arkivbild.
Oskattad champagne? Volvos styrelseordförande Li Shufu och vd Håkan Samuelsson. Arkivbild.Foto: KARIN OLANDER / TT

Volvo Cars starke man, kinesiska Li Shufu, har sitt ägande registrerat i skatteparadis, enligt Sveriges Televisions granskning av den snåriga ägarstrukturen.

Volvo Cars, som på fredag börsnoteras i Stockholm, ägs av Geelykoncernen som kontrolleras av Li Shufu. Volvos systerföretag i familjen, Geely Automobile Holdings, är börsnoterat i Hongkong och registrerat i skatteparadiset Caymanöarna.

Annons

Men det finns fler skatteparadis inblandade i ägarstrukturen, enligt SVT. Li Shufu kontrollerar sitt ägande i Geely Automobile via bolaget Proper Glory Holding där han är största ägare. Proper Glory är i sin tur registrerat på Brittiska Jungfruöarna.

Geely Sveriges presskontakt skriver till SVT att företagsgruppen är transparent i sin redovisning och följer lagar och regler.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons