Annons

Xi: "Ett folkets krig mot viruset"

Medan siffrorna över smittade och döda i coronaviruset fortsätter att stiga försöker Kinas president Xi Jinping lugna såväl landets invånare som omvärlden att Kina kommer att besegra viruset.
Virus • Publicerad 7 februari 2020
Kinas president Xi Jinping i januari i år.
Kinas president Xi Jinping i januari i år.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

– Hela landet har med all sin styrka svarat med de mest noggranna och rigorösa förebyggande kontrollerna och inlett ett folkets krig för att förebygga vidare spridning, sade han enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i ett telefonsamtal till Saudiarabiens kung Salman.

Xi ringde också till USA, som Kina anklagat för att öka oron kring viruset. Washington-regeringen måste agera förnuftigt i samband med epidemin, sade Xi till sin amerikanske kollega Donald Trump, enligt statliga kinesiska medier.

Annons

Kina hyser "full tilltro och är kapabelt att besegra epidemin", och "den långsiktiga trenden med Kinas ekonomiska utveckling mot det bättre förändras inte", försäkrade Xi också Trump, enligt rapporterna.

På fredagen rapporteras 3 000 nya fall i Kina, och över 31 000 personer har smittats i landet, medan antalet smittade på andra håll i världen är drygt 300.

Antalet personer som avlidit i sviterna av viruset i hela Kina är nu över 630, varav 73 rapporterats det senaste dygnet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons