Ytterhögern kraftigt framåt i östra Tyskland

Främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AfD) ser ut att bli den stora vinnaren i söndagens två delstatsval i östra Tyskland. Enligt vallokalsundersökningar ökar partiet kraftigt samtidigt som kristdemokrater och socialdemokrater backar.
Tyskland • Publicerad 1 september 2019
Jubel på AfD:s valvaka i tyska Sachsen. Till vänster partiets toppnamn i delstaen: Beatrix von Storch.
Jubel på AfD:s valvaka i tyska Sachsen. Till vänster partiets toppnamn i delstaen: Beatrix von Storch.Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Inför söndagens lokalval i förbundsländerna Brandenburg och Sachsen pekade opinionsmätningarna mot stora framgångar för AfD. Något som nu tycks bekräftas av vallokalsundersökningar.

I Brandenburg ökar partiet till 22,5 procent, jämfört med 12,2 procent år 2014, enligt siffror från Reuters. I Sachsen ser ökningen ut att bli än kraftigare, från 9,7 procent senast till 27,5 procent i dag.

Alexander Gauland, en av AfD:s två partiledare, säger till Reuters att resultatet är en stor framgång men också att partiet vill nå ännu längre.

– Ja, vi är inte den starkaste kraften ännu. Vi arbetar på det.

CDU backar

Delstaternas traditionella maktpartier, förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska koalitionspartnern SPD, tappar däremot.

CDU ser ut att förbli största parti i Sachsen med 32 procent, men tappar 7,4 procent av sitt stöd jämfört med valet 2014.

I Brandenburg fortsätter SPD att vara störst med 27,5 procent, ett resultat som innebär ett tapp med 4,4 procent jämfört med senast.

Även vänsterpartiet Die Linke backar kraftigt medan miljöpartiet De Gröna också ser ut som en av söndagens vinnare. I Sachsen ökar partiet från 5,7 till 9 procent och i Brandenburg från 6,2 till 10 procent.

– De gröna, som inte har varit så populära i östra Tyskland tidigare, har blivit den tydligaste oppositionen mot AfD och högertendenserna, säger Thomas Sommerer, Tysklandsexpert och docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Öst på efterkälken

Såväl Brandenburg som Sachsen ligger i östra Tyskland, som sedan Berlinmurens fall har sett en sämre ekonomisk utveckling än granndelstaterna i väst och på senare år blivit en grogrund för högerpopulistiska strömningar. AfD har framgångsrikt positionerat sig mot förbundskansler Angela Merkels mer generösa migrationspolitik, men även mot den gröna energiomställning som innebär att flera kolgruvor i regionen stängs.

I Sachsenstaden Dresden kallade 75-årige väljaren Karl-Heinz Landgraf AfD för "högerextremister", men såg också förklaringar till partiets framfart.

– Problemet är helt enkelt att regeringen misslyckades med att ge människorna här i öst ett annat perspektiv efter kommunismens fall, säger han till AFP.

Omaka koalitioner

CDU har styrt Sachsen genom olika konstellationer sedan öst förenades med väst, och SPD har suttit i regeringsposition i Brandenburg lika länge.

I Sachsen har det inför söndagen spekulerats i att valet kan komma att ge upphov till en allians som vore otänkbar för bara ett par år sedan – den mellan AfD och CDU. På federal nivå har CDU dock bestämt avfärdat en sådan möjlighet.

– Faktum är att alla andra möjliga konstellationer framstår som lika otänkbara, som den mellan CDU och Vänsterpartiet. Men diskussionen förs inte i offentligheten då den fortfarande betraktas som tabu, säger Thomas Sommerer.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.