Annons
Nyheter

Ytterligare åtta döda vildsvin hittade

Ytterligare åtta döda vildsvin har hittats i Västmanland på söndagen, efter en omfattande sökinsats i det svinpestdrabbade området.
– Kadavren kommer nu att skickas på analys, säger Claes Larsson vid Jordbruksverket.
Djur • Publicerad 17 september 2023
Åtta döda vildsvin har hittats på söndagen. Arkivbild.
Åtta döda vildsvin har hittats på söndagen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under helgen har cirka 400 jägare deltagit i den hittills största sökinsatsen efter döda vildsvin sedan svinpestutbrottets start.

Strategin har varit att söka i hela det nära 1 000 kvadratkilometer stora restriktionsområdet i Västmanland och Dalarna för att på så sätt kartlägga svinpestens utbredning.

Annons

Tidigare har sökinsatserna varit fokuserade på det så kallade "kärnområdet" utanför Fagersta, där samtliga smittade vildsvin hittills hittats. Det är också i det området som helgens totalt 18 fynd har gjorts.

– Jägarna har inte hittat någonting utanför den här mindre zonen, vilket förstås är ett positivt tecken. Det är bra om utbredningen är koncentrerad till ett mindre område, säger Claes Larsson, pressansvarig vid Jordbruksverket.

Statens veterinärmedicinska anstalt har hittills konstaterat 20 fall av afrikansk svinpest i området utanför Fagersta. Totalt har ett 50-tal vildsvin skickats på analys.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons