Annons

Zelmerlöw: Det är en väldigt märklig låt

Måns Zelmerlöw kommer tillsammans med Lill Lindfors att sjunga hennes klassiska vinnarlåt från 1966 när Melodifestivalen Hall of Fame firas.
Men "Heroes"-artisten har en viktig utmaning framför sig, innan det är dags för direktsändning.
Melodifestivalen • Publicerad 29 februari 2020
Lill Lindfors och Måns Zelmerlöw kommer att uppträda med låten "Nygammal vals" i Andra chansen.
Lill Lindfors och Måns Zelmerlöw kommer att uppträda med låten "Nygammal vals" i Andra chansen.Foto: Naina Helén Jåma/TT
Christer Björkman är senior producent för Melodifestivalen.
Christer Björkman är senior producent för Melodifestivalen.Foto: Naina Helén Jåma/TT
Lill Lindfors och Måns Zelmerlöw under det första publika genrepet i Eskilstuna.
Lill Lindfors och Måns Zelmerlöw under det första publika genrepet i Eskilstuna.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Lill Lindfors och Svante Turesson tog hem Sveriges första medalj i Eurovision Song Contest 1966 med låten "Nygammal vals", när bidraget slutade på en andraplats i den europeiska musiktävlingen.

Nu kommer Lill Lindfors att framföra låten igen, den här gången tillsammans med Sveriges senaste Eurovisionvinnare. Uppträdandet är en del av Melodifestivalen Hall of Fame.

Annons

– Vi har väldigt roligt tillsammans på scenen, det enda är att det är väldigt mycket text i den här låten, säger Måns Zelmerlöw och fortsätter:

– Det är en väldigt märklig låt, kan man tycka. Vi pratade nyss om vad den handlar om och den bygger på en HC Andersen-historia, vilket jag inte hade fattat förrän nu.

"Skådespelarinslag"

Lill Lindfors tävlade bara en gång i Melodifestivalen, men efter Herreys seger 1984 var hon programledare för Eurovision Song Contest när tävlingen arrangerades i Göteborg. Där skrev hon bland annat svensk tv-historia genom att tappa kjolen när hon gjorde entré.

TT: Hur känns det att vara tillbaka på Melodifestivalscenen?

– Jag känner inte så riktigt, det är som ett skådespelarinslag. Det är jätteroligt, men jag känner inte riktigt att jag är med i Melodifestivalen, säger Lill Lindfors.

Flera artister som har blivit invalda i Melodifestivalen Hall of Fame kommer att uppträda – bland andra Siw Malmkvist, Alcazar, Loreen och After Dark.

– Vi kommer att gå tillbaka hela vägen till början, 50- och 60-talet med Siwan och de här klassiska divorna som sjunger sina hits, säger Christer Björkman, senior producent för Melodifestivalen.

"Är helt säker"

Även i framtiden kommer SVT att satsa på liknande nostalgiframträdanden i Melodifestivalen. Lill Lindfors ser ut att ha chans på ytterligare en statyett tack vare kjolhistorien.

– Det ögonblicket är ett minne i sig, jag skulle bli väldigt förvånad om det inte blev invalt. I framtiden är det tittarna som bestämmer, men jag är helt säker på att det kommer att bli nominerat, säger Christer Björkman.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons