Annons

Etzner Jakobsson: "Jag är jättestolt"

Nästan en timmas nervös väntan – men det var det värt. Louise Etzner Jakobsson tog EM-brons i paradressyrens grad 4.
En medalj hon inte vågade hoppas på i onsdags när hästen Zernard inte var sig alls lik.
Ridsport • Publicerad 22 augusti 2019
Louise Etzner Jacobsson, nybliven EM-bronsmedaljör i paradressyrens grad 4.
Louise Etzner Jacobsson, nybliven EM-bronsmedaljör i paradressyrens grad 4.Foto: Pontus Lundahl/TT

Två domare hade henne på silverplats, tre på bronsplats. Procenten 72,902 räckte inte för att ta sig förbi nederländskan Sanne Voets (76,659) och belgiskan Manon Claeys (73,805) och frågan var om det skulle räcka till medalj.

Brittiskan Nicky Greenhill var enda ryttare kvar – och hon startade först 45 minuter efter övriga startfältet. Varför? Hon är blind och reglerna säger att hon ska ha framridningen för sig själv och hästen. Men Greenhill lyckades inte tränga sig in på prispallen.

Annons

Hon stannade på 69,537 procent.

– Det var en fantastiskt fin häst och jag är så imponerad. Tänk att vara helt blind och kunna rida så. Hon var nästan i staketet en gång och då blev jag jättenervös. En duktig ryttare och en jättefin häst, så det var nervöst för mig.

"Revansch"

Till silvret och bronset i Göteborgs-EM 2017 kan Etzner Jakobsson nu lägga ytterligare en EM-bronsmedalj till samlingarna.

– Inuti mig betyder det jättemycket eftersom det var så hemskt i höstas (Zernard fick fång och ekipaget fick utgå ur VM i Tryon). Det känns som en sån revansch, säger hon.

Det var inte den perfekta ritten hon och Zernard bjöd på, men det har sina förklaringar. Den långa resan satt kvar i Zernard under onsdagens träning.

– Han var tusen gånger bättre än i går. Då satt hela resan i honom och han var så trött.

Men när det väl gällde fick Etzner Jakobsson fart på valacken.

"Jättenöjd"

– Jag är jättenöjd med allt utom med haltryggningen. Den har vi haft fruktansvärt svårt för och så har han blivit så himla duktig. På framridningen har han haft jättefina ryggningar och jag får ta på mig att det inte blev bra. Jag tror att det är jag som lägger på lite spänning.

– Det är mitt fel.

Nästa medaljchans kommer på söndag, i det fria programmet. Där rider den färska bronsmedaljören till tonerna från musikalen Hair.

Annons

– Jag får se till att göra det bättre då. Jag tycker jättemycket om den musiken. Jag hoppas också att jag kommer att vara lugnare inombords.

Nu har Louise Etzner Jakobsson tagit medaljer i Paralympics 2016 och i två raka EM.

– Jag är jättestolt. För några år sedan (efter fallolyckan där hon spräckte skallen och drabbades av en hjärnblödning) trodde jag inte att jag någonsin skulle kunna trava igen eller rida ett dressyrprogram igen. Jag måste ibland påminna mig om det eftersom jag ställer så höga krav på mig själv.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons