Open

Capen - höstens ytterplagg

Open Artikeln publicerades
Capen har seglat upp som en storfavorit den här hösten. Det är ett plagg som är tidlöst och elegant. Foto: PR Shots
Capen har seglat upp som en storfavorit den här hösten. Det är ett plagg som är tidlöst och elegant. Foto: PR Shots

Capen är höstens ytterplagg. Den syns överallt just nu.

- Du kan ha den till jeans och gummistövlar på skogspromenaden, eller till kostym och ett par pumps på affärsmiddagen, säger designern Ida Bengtsson.

I en cape får man grace och elegans av bara farten - oavsett om du befinner dig i en dammig sandlåda eller på en flott restaurang.

Capen behöver inte bara vara ett ytterplagg. Tunnare varianter kan ersätta en ylletröja.

  Designern och stylisten Marina Kereklidou, som bland annat arbetar för franska Busnel, håller med om att capen är en klassisker.

  - Den hade sin storhetstid på 1960- och -70-talen och eftersom 1970-talet är så stort just nu dyker den upp på bred front igen, säger hon.

  Hon föredrar också den något mer skräddade varianten, som gärna får ha hål för armarna och en liten krage.

  Det är snyggt att ha en variant som slutar vid höften om man bär kjol till. De som går ned på halva låret är snyggare till byxor eller smalare kjolar.

  - Fast man kan göra precis som man vill. Det är det fina med modet nu på 2010-talet: allt funkar verkligen. Bara du själv gillar vad du har på dig blir det snyggt, säger Marina Kereklidou.

  Själv föredrar hon en modell som heter Zoia ur den egna kollektionen för Busnel.

  - Den har bra passform och sitter på plats, är tvåfärgad i beige och svart. Annars föredrar jag smutsiga pasteller i höst – helst i gröna och blå nyanser. (TT)

  Lisa Wallström

  Fakta

  Så stajlar du capen

  Capen passar väldigt fint tillsammans med culotte-byxan, som i sin tur passar bäst med ett par höga stövlar. Använd gärna ett par långa handskar för att skydda armarna när det börjar bli riktigt kallt.

  För att undvika tältkänslan kan du tänka volym upptill, smalt nedtill. Matcha med smala byxor, pennkjol eller höga stövlar för en slankare siluett.

  Men - i sann demokratisk modeanda: det är precis lika snyggt att köra vida byxor till capen! Vill du vara elegant bär du en högre klack till.

  Väljer du en ponchomodell - ta ut svängarna, släpp ut din inre Clint Eastwood, och sätt ett skärp i midjan och en hatt på huvudet. Ett par boots blir pricken över i.

  Visa mer...

  Fakta

  Fler populära ytterplagg i höst

  Kappa i trenchcoatmodell. Elegant och välklätt.

  Fuskpäls i kort modell. Extravagant och punkigt.

  Boxiga kappan. Tuffare och inte lika damig som trenchcoaten.

  Bomberjackan. Cool, coolare, coolast.

  Visa mer...