Open

Höstens bästa vänner

Open Artikeln publicerades
Två superheta trender i höst är päls och färgen cognac. I denna jacka av fuskpäls förenas de två. Jackan kommer från H&M Studios och kostar 1 499 kronor.
Foto:H&M
Två superheta trender i höst är päls och färgen cognac. I denna jacka av fuskpäls förenas de två. Jackan kommer från H&M Studios och kostar 1 499 kronor.

Vill du hitta några pålitliga kompisar som både håller dig varm och snygg i höst ska du satsa på ponchon, polotröjan och den utsvängda byxan.

Den intensiva flirten med 1970-talet fortsätter. Men det betyder inte att man måste förnya hela sin garderob. Det går utmärkt att bygga vidare på sin bas och bara komplettera med några få nyckelplagg.

- Modet är extremt tillåtande just nu. Plocka det du gillar ur den rika floran, säger Emilia de Poret, artist, stylist som bevakar mode för TV4.

- 1970-talet inflytande märks framför allt på siluetterna där de vida byxorna är det tydligaste exemplet. Men vi ser också att kjolarna och kapporna är lite längre och slutar under knäet eller mitt på vaden.

  Bland de plagg som återkommer hos alla kedjor och hos alla designers är ponchon, polotröjan och vida byxor några av dem som märks tydligast. Polon är en tacksam följeslagare som går att kombinera med många andra kläder. Den fungerar lika bra till den vida kostymbyxan och jeansen som till kjolen och, i stället för skjorta, under kavajen.´

  Den fladdriga pyjamasaktiga sommarbyxan, som vi har lärt oss att älska, hänger med även i höst och vinter men nu i en skräddad kostymvariant med betydligt snyggare passform. Tycker man att det blir för uppstyrt och elegant kan den roliga culottemodellen - där benet slutar mitt på vaden - vara ett alternativ. Eller så satsar du på ett par utsvängda jeans. En av de absolut vackraste färgkombinationerna är kamelfärgat - ännu en superhet trend denna säsong - ihop med klarblå denim.

  Utbudet domineras av rostiga kulörer och det förekommer mycket färgat läder - eller läderimitationer.

  - Det är mycket rött i höst. Egentligen i hela färgskalan - från hallon till djupaste vinrött. Vi ser också otroligt mycket sammet, det är verkligen det stora materialet just nu, särskilt på festplaggen.

  Slutligen kan vi konstatera att koftan har fått konkurrens av den lite mer bohemiska ponchon. Även den en återvändare från 1970-talet med många fördelar. Över en stram polo eller strikt skjorta mjukar den upp samtidigt som den håller dig varm när temperaturen kryper nedåt. (TT)

  Lisa Wallström

  Fakta

  Herrarnas höst

  Männen kan se fram emot en höst med mer breda och oversizade siluetter.

  Ledorden här är dressat men avslappnat. Blanda mjuka och hårda uttryck, jobbas gärna med lager på lager-styling. Vi ser också mycket stickade material och nya längder på byxor och skjortor.

  Ett bra tips är att jobba med stilkrockar. En strikt skjorta och dressade byxor mjukas upp av en stickad tröja och en snygg skinnjacka.

  Att välja sneakers till en i övrigt uppklädd stil är också effektfullt.

  Visa mer...

  Fakta

  Höstens nyckelplagg

  Polotröjan. Klassiker som är snygg till allt.

  Ponchon. Byt ut koftan mot den ledigare ponchon.

  Vida eller utsvängda byxor. Markera midjan men låt benen fladdra.

  Kjol som slutar vid knäet eller mitt på vaden. Både klockade modeller och pennkjolar är trendiga.

  Skjorta. Gärna lite transparent.

  Platta loafers eller stövlar.

  Välskräddade kappor. Gärna av lite längre modell.

  Visa mer...

  Fakta

  Hetaste färg- och materialvalen

  Rött i alla nyanser.

  Cognac - gärna i kombination med alla nyanser av beige.

  Läder eller läderimitationer som ser högblanka ut.

  Sammet - varenda festplagg är mjukt och skimrande.

  Visa mer...