Open

"Man mår bättre i genomtänkta rum"

Open Artikeln publicerades
De handfasta tipsen tycker Ida Magntorn skiljer hennes bok från andra.
Foto:Jenny Leyman
De handfasta tipsen tycker Ida Magntorn skiljer hennes bok från andra.

Gillar du franska kaféer? Försök då skapa den känslan hemma, men glöm inte att släppa fram din egen personlighet. Det är Ida Magntorns bästa inredningstips.

Vad behövs för att skapa ett trevligt hem?

– En blandning av gammalt och nytt, hittat och fått. Det är det som ger karaktär till ett hem. Jag bor i ett gammalt hus där man har mycket gratis, exempelvis vackra fönster. Vi har också en stor vind där folk lämnat gamla grejor som blev skatter för oss, bland annat ett stort drängaskåp och ett matbord som stod i snickarboden. Men även om folk inte lämnat saker kan man hitta saker på loppis och i second handbutiker.

Hur får man olika saker att funka ihop?

– Jag har skrivit utifrån olika teman i boken. Jag älskar franska kaféer och har försökt skapa en kaféstil i matrummet. Jag ger en lista på vad man ska ta fasta på, som franska kaféstolar och kanske en stor spegel som reflekterar rummet, då känns det som om det är mycket på gång. Om man har en lista på tio saker kan man nöja sig med fem för att få den rätta känslan.

Skapar man en känsla för varje rum?

  – Nej, den stil man har får nog genomsyra bostaden. Det kan räcka med att man har mörka träslag, vita väggar och gröna växter eller att man har det färgglatt, att man väljer naturfärger eller pasteller.

  Du skriver en hel del om växter, vilken roll spelar de?

  – De ger mycket liv till ett rum. Större växter och stora palmer ramar in lite grann. Det jag har gjort är att ställa en palm på bokhyllan så att den når upp till taket, då behöver man inte köpa en palm för flera tusen. Ta upp dem från golvet!

  Hur ser trenden ut just nu?

  – För tio år sedan skulle man bara ha orkidéer, men nu känns det som om det har blivit frodigare, mycket gröna växter. Små växter blir fina att samla på en bricka. Då är de lätta att vattna också. Och så kan man lägga lite snäckhalsband och fjädrar runt dem.

  Hur lyckas du skapa en fin helhet av det?

  – Jag började med att ställa någon i ett litet glas och någon i kruka, så att man blandar. Sedan tog jag fram vackra flaskor och valde en grönturkos färgskala. Karaffen i grönt passar bra ihop med den speciella grönskan. Fjädern ger en naturlig känsla, precis som snäckorna.

  Hur hittar du kreativiteten?

  – Man lär sig mycket genom att titta på bilder, bläddra i tidningar och läsa inredningsbloggar. Efterhand förstår man vad man gillar. Man ser miljöer med nya ögon. Om man gillar att pyssla kan man göra moodboards, riva ut bilder i tidningar och lägga ihop till ett kollage. Man pusslar och ser vad man själv tycker om.

  Varför är det viktigt hur man har det hemma?

  – Jag tänker att man blir mer harmonisk i en miljö där man valt de saker man har omkring sig. Man mår bättre i genomtänkta rum som är både funktionella och trivsamma.

  Efterfrågar folk råd?

  – Ja, man kan följa alla grundråden om ljus och luft, men i slutänden är det de personliga sakerna som ger hemmet liv. Först ser man hur rummet ser ut och sedan vem personen som bor där är.

  Fakta

  Ida Magntorn

  Aktuell med: Sin fjärde bok om inredning, "Home stories".

  Bakgrund: Inredningsjournalist sedan 15 år, numera författare och fotograf, bloggar för Femina. Står för både text, foto och grafisk form i den nya boken.

  Bor: I ett tegelhus med trädgård och äppelträd i Lund.

  Familj: Maken Erik, som skriver barnböcker, barnen Mira, 19, Måns, 17, som gjort teckningarna i boken, och Olle, 1,5 år.

  Koppling till Kristianstad: Tillbringade alla somrar i farmors och farfars hus i Olseröd. Lånade grejor ur farmors skafferi till "Loppisboken". Är svägerska till Karin och Ola Magntorn.

  Blogg: idamagntorn.femina.se

  Instagram: @idamagntorn

  Visa mer...

  Fakta

  Idas bästa tips

  1 Samla på inspiration, riv i tidningar, titta hur det ser ut hemma hos andra, och fundera över hur rumsmiljöerna ser ut i din favoritfilm.

  2 Samla saker på en plats, arrangera fina saker som du tycker om på ett ställe till exempel en byrå, ett bord, kanske på pianot eller i fönsterkarmen.

  3 Tumregler som att tänka på ljus och proportioner i rummet är bra att följa, men i slutändan är det ändå människorna som bor där man vill åt. Det mänskliga och inte så noga genomtänkta, det gör ett hem personligt.

  Visa mer...