Open

Ögongodis för kropp och själ

Kristianstad Artikeln publicerades
Tora Olsson driver ToraFlora Food där hon utvecklar veganska, gluten- och sockerfria desserter.
Foto:Bosse Nilsson
Tora Olsson driver ToraFlora Food där hon utvecklar veganska, gluten- och sockerfria desserter.

Kan kakor vara hälsosamma? Och dessutom vackra? Definitivt. Tora Olsson har genom sitt ToraFlora Food hittat en egen smal väg genom lyxdesserternas lockrop.

Den som klickar in sig på Tora Olssons Instagram får vara beredd på att smaklökarna börjar vattnas. Nästan så att ögat också gör det, så vackert är hennes kakor arrangerade. Som små konstverk. Färgerna, formerna, pyntet. Ögat äter nästan hennes skapelser innan de når gommen. Men den som tror att man kan köpa ToraFlora Foods vackra grejer över disk någonstans blir besviken.

– Jag gör det här för receptutvecklingens skull. Eftersom jag inte använder mjöl och socker är ingredienserna dyra och jag vet inte om folk är beredda att betala vad det faktiskt kostar.

Så det hon sysslar med är på riktigt ögongodis. Än så länge i alla fall. För Tora stänger inga dörrar. Hon har bara precis startat sitt företag och experimenterar hemma i köket med sin hälsosamma cakes. Fotostudio har hon skapt sig i tvättstugan, där det naturliga skira Åhusljuset från fönstret ger hennes skapelser ytterligare en naturlig ingrediens.

  Tora har alltid dragits till köket. Hjälpt till att lägga upp snyggt, bakat och piffat. Att hon skulle bli kallskänka var inget förvånande. Det är, säger hon, pyntet hon älskar. Själva stylandet av maten, att lyfta något vardagligt till en ny klass. Till nödvändighet och njutning.

  – Fast egentligen ville jag jobba med hälsa. Jag funderade på att bli dietist eller hälsocoach och ville veta mer om livsmedel och hur det påverkar kroppen.

  Hon gick gastronomiprogrammet och när ämnet "produktutveckling" kom på schemat insåg Tora att hon hittat det hon sökt. Hon förklarar:

  – Att använda råvaror på ett nytt sätt, att hitta nya kombinationer och sammanhang för en krydda är otroligt intressant. Jag vill dessutom gärna använda det som finns i naturen, det är ju en fantastisk inspirationskälla.

  För det bor en botaniker i Tora också. Hon har följt sin pappa, botanikern Kjell-Arne Olsson, i hasorna ut i skog och mark under hela uppväxten. Att inte använda sig av det som finns gratis omkring oss – som är nyttigt – vore fel.

  – Till exempel använder jag sötväppling, rosenknoppar och medicinalväxter och jag pyntar gärna med ätbara växter från trädgården eller skogen.

  Tora tillbringade 2015 i Turkiet, hon bodde i Istanbul och hennes smaklökar och fantasi mötte helt nya smaker och oväntade kombinationer. Samtidigt påbörjade hon masterutbildningen i mat- och måltidskunskap på distans, den hon nu är hemma för att slutföra. Det handlar om processer, matvetenskap och förståelse.

  Ur detta, lite torrt vetenskapliga, har hon skapat sitt ToraFlora Food. I högsta grad levande, smaklöksfrestande, hälsosamt och ljuvligt.

  – Jag skapar recept åt olika företag. De skickar produkter till mig som jag gör om och stylar.

  ToraFlora jobbar globalt, hon har kunder i USA, Australien och England.

  – Ett företag som sysslar med hälsopulver eller hälsoteer kan skicka sin produkt och så hittar jag på recept de passar i, stylar och fotograferar.

  Just nu är hon på väg att packa väskan till ett projekt på Sri Lanka som handlar om receptutveckling där ett stort hotell vill göra pr med Tora. Att hennes kakor är veganska och dessutom gluten- och sockerfira lockar hälsoföretag från hela världen.

  Men hur gör man desserter utan socker?

  – Du kan söta på annat sätt. Med torkad frukt eller bär, fikon och dadlar. Lönnsirap har dessutom andra hälsoegenskaper.

  Har du någonsin misslyckats i dina försök?

  – Ja, ett kex med vitmosslava och granbarr blev inte så gott som jag hade hoppats.

  Tora skrattar. Det tar henne 7-16 timmar att hitta på ett nytt recept och få ner det på papper så att kunden kan använda det.

  Responsen har varit överväldigande. Följarna älskar hennes vackra cakes. Till och med en av Toras egna stora förebilder, instagrammaren och rawfoodartisten @artrawpaulina la upp en av ToraFloras bilder och skrev till henne.

  – Jag blev alldeles skakis. Det var stort.

  Målet nu är att bli klar med mastern, att utveckla företaget och förstås att njuta av uppdraget på Sri Lanka.

  – I planen finns kanske att göra en e-bok med bilder och recept. Jag skulle gärna vara med i någon mattidning. Vi får se. ToraFlora Food har knappt kommit igång.

  Tills hennes cakes har funnit vägen ut till konsumenten får vi andra nöja oss med att dregla över bilderna.

  Recept

  Raw Chocolate Mousse Cake

  Ingredienser till 4 serveringar

  Botten

  30 g Glutenfria havregryn

  40 g Valnötter

  10 g Chiafrön

  60 g Torkade fikon

  Chokladmousse-lager

  50 g Hasselnötter

  2 msk Lönnsirap

  2 msk Kakao

  150 g Kokosgrädde

  Dekoration

  ca 6 Hasselnötter

  Rosenpulver alt. kakaopulver

  För exklusiv dekoration, använd också: 4 rosenknoppar, torkade rosenblad och skal från bokträdets frukt

  Metod

  1. Börja med att mixa alla ingredienserna till bottenlagret tills en sammanhållen deg har bildats.

  2. Rulla 12 små bollar av degen för att använda som dekoration senare.

  3. Dela upp resten av degen i fyra delar och pressa ut den i formar (jag använder avlånga silikonformar).

  4. Mixa hasselnötter, lönnsirap och kakao i en matberedare tills en kladdig chokladkräm har bildats.

  5. Väg upp kokosgrädden och lägg den i en skål och var noga med att bara använda själva grädden och inte vattnet från burken.

  6. Tillsätt chokladkrämen i skålen med kokosgrädden och rör försiktigt tills det har blivit en jämn smet. Vispa inte då smeten lätt skär sig.

  7. Häll smeten på bottenlagret i silikonformarna.

  8. Ställ in i frysen ett par timmar.

  9. Rulla dekorationsbollarna i rosenpulver (alternativ kakaopulver).

  10. Hacka några hasselnötter för dekoration.

  11. Ta fram cakesen i rumstemperatur en timme före servering.

  12. Dekorera cakesen med hackade hasselnötter och rosenbollar.

  13. Enjoy!

  Visa mer...

  Fakta

  ToraFlora Food

  Är: Tora Olssons nystartade företag.

  Gör: Receptutveckling. Råvaruutveckling.

  Idé: Att med hälsan som förtecken skapa recept som lockar både gom och öga. Alla Toras recept är sockerfria, veganska och glutenfria, ofta rawformat. Många bygger på medicinalväxer eller ätbara växter vi finner i naturen.

  Upphovskvinna: Tora Olsson, Åhus, 27 år. Är kallskänka i grunden, har läst på gastronomiprogrammet och läser nu en master i food and mealscience på Högskolan Kristianstad. Slutarbetet handlar om veganska desserter och hur utseendet påverkar smaken.

  Favoritgodis: Choklad.

  Finns på: Instagram som ToraFloraFood.

  Visa mer...