Open

Säsongen går i rosa

Open Artikeln publicerades
Rosa är 2016 års färg tillsammans med ljusblått, enligt färgföretaget Pantone. Och visst syns den glada nyansen överallt just nu.
Rosa är 2016 års färg tillsammans med ljusblått, enligt färgföretaget Pantone. Och visst syns den glada nyansen överallt just nu.

Tidigare framstod en kvinna klädd i rosa som barnslig och utan smak. Men attityden till färgen har förändrats.

– Rosa väcker fortfarande känslor. Men nu signalerar färgen snarare att man är en fri, kreativ och feministiskt medveten person, stark nog att bära upp den, säger modevetaren Dunja Horvatovic.

"Think pink - but don't wear it!". Rådet kommer från modeikonen Karl Lagerfeld och sammanfattar alla smakpolisers syn på färgen: Bejaka gärna din kvinnlighet - men inte för mycket. En vuxen kvinna ska liksom inte klä sig i rosa, gör hon det verkar det som om hon inte riktigt har lämnat flickrummet och My little pony-lekarna.

Men det har hänt något. Rosa väcker fortfarande känslor, men i dag förknippas färgen med handlingskraft, feminism och framtidstro. Den har plockats upp och omfamnats av allt från fashionistas till teknikföretag - och modevärlden är inte sena att haka på. I höst syns den överallt.

– Och inte bara på kläder. Även teknikprylar och telefoner kommer i rosa, säger Dunja Horvatovic.

  Hon är modevetare och modeskribent på den digitala kulturtidskriften Popmani.se. Genom att välja kulören talar du om att du är en modern och medveten person.

  – Det är ingen slump att Hillary Clinton nyligen synts i färgen.

  En som har ett särskilt varmt förhållande till rosa är modeskaparen Ida Klamborn.

  – Det är en stark färg som samtidigt funkar väldigt bra tillsammans med andra färger. Det är roligt att använda den eftersom det är den färg som betyder mest på något sätt, säger hon.

  Hennes kommande vårkollektion innehåller mycket rosa - och då i kombination med rött.

  Om rosaklädda kvinnor har ansetts barnsliga har det omvända gällt för männen.

  Lisa Wallström

  Fakta

  Så stylar du rosa

  Roliga effekter får man genom kontraster. Bär en topp i mjuk pastellrosa till skinnkjol eller -byxor. Du kan också bryta av med grova kängor, skinnjacka eller slitna jeans för att hitta balansen.

  Enligt samma princip är det fint att välja ett traditionellt "tufft" plagg, som till exempel bomberjacka, skinnjacka eller Dr Martens-kängor, i en rosa kulör.

  Kombinera den gärna med alla varianter av rött, särskilt vinrött - en annan av höstens stora färger - är ursnyggt!

  Vill du verkligen sticka ut satsar du på en monokrom outfit helt i rosa. Ett säkert sätt att dra blickarna till sig.

  Visa mer...