Open

Små utmaningar gör störst skillnad

Åhus Artikeln publicerades
"Jag vill göra det lätt att göra rätt, att göra det lätt för människor att göra ett medvetet val", säger Amanda Borneke.
Foto:Peter Åklundh
"Jag vill göra det lätt att göra rätt, att göra det lätt för människor att göra ett medvetet val", säger Amanda Borneke.

Hellre ja än nej. Hellre utmaningar än begränsningar. Så försöker hållbarhetscoachen och miljökommunikatören Amanda Borneke från Åhus inspirera både sig själv och andra att leva mer klimatsmart.

På Amanda Bornekes badrumsspegel satt en lapp som hon själv skrivit, "stäng av kranen". Ett enkelt budskap, men hon lät fortfarande vattnet rinna medan hon borstade tänderna fast hon hade bestämt sig för att sluta med den ovanan. Hon skrev en ny lapp, "tack för att du stängde av kranen". Det funkade, hon lyssnade på sig själv.

Man kan lura sig själv att bli klimatsmart, alltså?

– Nej, man inspirerar. Kan du inte inspirera dig själv kan du inte peppa andra. Det är när man reflekterar över sitt eget beteende som det blir roligt.

  Ungefär så är det att prata med Amanda Borneke. Hon ger konkreta exempel, funderar över varför hon själv gör som hon gör och hon är noga med ord. Hon säger inte att hon är vegetarian utan att hon äter växtbaserad kost till exempel, eftersom både vegetarian och vegan är begrepp som redan har en viss betydelse för många.

  – I de begreppen ligger också hela djurrättsdelen, men jag vill lyfta fram andra aspekter som hälsoskäl och miljö.

  I tio år har hon ätit växtbaserad kost. I gymnasiet valde hon egentligen matte- och teknikprogrammet på Hässleholms tekniska skola, men den inriktningen fanns inte det året, så hon blev placerad i miljöklassen – och ju mer hon lärde sig om naturens kretslopp desto mer kände hon att hon hamnat rätt.

  – Alla borde läsa det här och ha den informationen. Då hade vi inte agerat som vi gör. Sedan handlar det om att paketera om informationen så att alla kan ta den till sig.

  Det är själva paketeringen hon jobbar med nu. Till sommaren tar hon examen från masterprogrammet i miljökommunikation och management vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Under våren är hon hållbarhetscoach vid Nordic Choice Hotel Odin i Göteborg och ska hitta fler konkreta sätt för hotellet och dess gäster att vara klimatsmarta. Redan har hotellkedjan tagit flera steg.

  – Nordic Choice minskade sina buffétallrikar från 24 till 21 centimeter och satte upp ett meddelande där gästerna kom in till buffén. Det stod "vi tycker om fulla magar och tomma tallrikar". De minskade matsvinnet med 20 procent, säger Amanda Borneke.

  Ett annat sätt att påverka gästernas matvanor var att sätta kött längst bort, så att buffégästerna fyllde sina tallrikar med grönsaker, fisk och kyckling först och sedan hade de inte så mycket plats kvar för rött kött.

  Men att vara hållbarhetscoach handlar om mycket mer. Det räcker inte bara att tänka miljösmart, lösningen måste också vara ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar. I det ingår även rättvisa löner och arbetsvillkor. Helt enkelt att se världen som en helhet, där var och ens agerande påverkar alla andra. Kanske är det den tunga insikten som gör att många unga drabbas av klimatångest, enligt en undersökning från Världsnaturfonden 2013.

  – 80-90 procent av ungdomarna kände oro för klimatet. På frågan vad de skulle göra åt det hade de ingen aning om vad som är mest klimatsmart, säger Amanda Borneke.

  Men det är en sanning med modifikation. Enligt Världsnaturfondens undersökning har nästan hälften av de 1 000 tillfrågade mellan 15 och 25 år redan ändrat beteende och valt att flyga mindre, cykla mer, åka mer kollektivt, äta mindre kött och konsumera mindre. När de får välja mellan olika alternativ för att minska klimatpåverkan kan nästan 38 procent tänka sig att offra en Thailandsresa och 35 procent kan tänka sig köpstopp under ett år.

  Siffrorna stod sig när Världsnaturfonden gjorde en liknande undersökning 2015. Då sa 37 procent av de drygt 1 000 intervjuade att de känt klimatångest. Över hälften kunde tänka sig ett konsumtionsfritt år och över 70 procent kunde offra en Thailandsresa. Men den viktigaste siffran tycker Amanda Borneke var att 82 procent ansåg att politiker och beslutsfattare borde göra mer för att begränsa klimatförändringarna.

  Amanda Borneke har låtit sin inre glöd för miljön leda henne framåt. För henne är Världsnaturfondens undersökning en signal om att hon är på rätt väg. Hennes kunskaper som miljövetare behövs och kommer att bli ännu viktigare framöver.

  – Man behöver inte ha bestämt från början vad man ska jobba med. I framtiden tror jag att det kommer att vara mer attraktivt att ha kombinationskunskap. Du skapar ditt eget yrke.

  Lagstiftning kan driva klimatarbetet framåt, men inte bara, tror hon. Var och en måste fundera på vad de kan göra för att förbättra klimatet. Själv handlar hon mest kläder på second hand och ger sig små utmaningar hela tiden. Senast testade hon att inte köpa något alls utöver mat och det nödvändigaste under en månad.

  – Om något gick sönder var jag tvungen att låna av en kompis eller byta till mig. Då började jag fundera på om jag verkligen behövde den där prylen. Man lär sig mycket av det. Det är så enkelt, det är lärdomen.

  Amanda Borneke ser det inte som begränsningar utan en möjlighet att lära sig något nytt. Hon hoppas att fler vill utmana sig själv då och då, bara för att se hur det är. Inte för länge, kanske en vecka då man provar att äta vegetariskt, inte konsumera något eller handla second hand.

  – Det ska vara enkelt, kreativt och kul. Är det inte enkelt gör man det inte fler gånger. Det är den lilla förändringen på en stor skala som gör den stora skillnaden. Det handlar om att individer ska utvecklas och bli medvetna.

  Fakta

  Amanda Borneke

  Ålder: 23 år.

  Född: Åhus.

  Bor: Göteborg.

  Familj: Mamma Annika, pappa Pelle, bror Alfons samt partner Christian.

  Yrke: Hållbarhetscoach på Nordic Choice Hotel Odin.

  Bakgrund: Treårigt tekniskt program på Hässleholms tekniska skola med miljöinriktning. Treårig kandidatexamen i miljövetenskap vid Linköpings universitet. Tar tvåårig masterexamen i miljökommunikation och management vid Sveriges lantbruksuniversitet till sommaren. Har varit projektledare vid Sustainergies, kommunikationskoordinator vid A Win Win World och praktiserat på Swedish Stockings.

  Intressen: Fåglar, fotografi och en hållbar framtid.

  Lyssnar på: "Klotet" i P1, Hållbarhetspodden, "Tankesmedjan" i P3.

  Tittar på: "Planet Earth" och "Years of Living Dangerously".

  Följer: Nudging Sweden och TEDx.

  Drömyrke: Att jobba på miljöförvaltning för att få förståelse för hela systemet och åstadkomma beteendeförändringar.

  Visa mer...