Open

The italian way

Open Artikeln publicerades
Fotbollslegenden och expertkommentatorn Glenn Strömberg är aktuell med en klädkollektion för Kappahl. Han beskriver sin stil som "fräsch och avslappnad", något som han har velat överföra i den egna klädlinjen.Foto: Kappahl
Foto:Munkebo media
Fotbollslegenden och expertkommentatorn Glenn Strömberg är aktuell med en klädkollektion för Kappahl. Han beskriver sin stil som "fräsch och avslappnad", något som han har velat överföra i den egna klädlinjen.Foto: Kappahl

Elegant och skräddat men aldrig stelt och tillgjort. Italienarna har till och med ett uttryck för sin inställning till mode: Sprezzatura. Det vill säga - det ska se ut som du klätt dig utan ansträngning, trots att varje detalj är genomtänkt. Vi snackar stil med fotbollslegenden Glenn Strömberg, aktuell med en egen klädkollektion.

Den italienska mannen är en stilikon i hela världen. De är själva sinnebilden av coolhet. En självsäker Casanova som glider förbi på en scooter i en snyggt skuren skjorta. När det gäller skräddat kostymmode är den italienska stilen ytterst elegant men mer avslappnad än till exempel den brittiska. Trots att den välklädde gentlemannen är förebilden.

En som har upplevt den speciella stilkänslan på nära håll är före detta fotbollsspelaren, numera expertkommentatorn Glenn Strömberg. Han har bott i Italien i 30 år. När han kom till Bergamo i mitten av 1980-talet, för att spela i stadens fotbollslag Atalanta, blev han snabbt stiluppfostrad av sina lagkamrater. Han minns särskilt en vit, kort kostym med rejäl bredd över axlarna som fick ett bryskt mottagande.

- 'Glenn - den där kan du inte ha på dig! Du ser ut som en kypare'. Jag fattade ingenting, jag tyckte jag var görfräck, säger Glenn.

  Vita tubsockor och mysbrallor utanför träningsanläggningen var andra saker som inte ansågs okej. Men framför allt har åren i Italien gett honom en känsla för detaljer. Att fickorna på jeansen sitter rätt placerade, att t-shirten har schyst skärning eller strumporna perfekt längd. Är det just noggrannheten med de små komponenterna som kännetecknar den italienska stilen, tycker han? Nja - delvis. Men också en mer övergripande känsla för finess.

  - Nästan alla i Italien klär sig vårdat - även den stora massan, om man säger så. Alla - från gamla män på torget, till affärsmän - väljer vad de sätter på sig med omsorg. Det är snygga skjortor, skor av hög kvalité - oftast bruna - och ytterplaggen har i regel klass. Det går inte att komma i någon säckig täckjacka, säger Glenn.

  Den egna stilen beskriver Glenn Strömberg som "fräsch och avslappnad", något som han har försökt ta med sig till kollektionen som han har gjort tillsammans med klädföretaget Kappahl.

  - Min stil är mycket jeans och kavaj. Det ska vara fräscht med snygga detaljer. Och jag älskar jeans - jag har säkert 20-25 par hemma i garderoben, säger han.

  När klädkedjan kontaktade honom tvekade han inte.

  - Det var samma känsla som när jag fick min första cykel inför skolstarten. Så himla roligt!

  Och han har gått in med liv och lust i projektet. Han vet precis hur han vill att sömmarna på jeansen ska sitta och hur mycket stretchblandning tyget bör ha. Han har en känsla av att designteamet blev lite överraskade över hur mycket han ville vara med och påverka.

  - Jag har skickat mobilbilder på grejer och detaljer som jag sett på folk ute på stan eller på flygplatser och jag har haft åsikter om fickor och skärningar. Det har varit jättekul och jag tror att resultatet faktiskt blev lite vassare än vad de trodde från början, säger han.

  Återstår att se om klädsamarbetet ger mersmak. I så fall kanske vi får anledning att prata om att klä sig "The Glenn-way". (TT)

  Lisa Wallström

  Fakta

  Sprezzatura

  Sprezzatura är ett italienskt uttryck som betyder ungefär "ogenomtänkt självklarhet". Uttrycket beskriver en stil där man klär sig med en viss nonchalans. Mästaren i denna konstform var och kommer antagligen alltid vara Fiat-chefen Gianni Agnelli. Termen dyker upp första gången på 1500-talet i Baldassare Castigliones bok l Libro del Cortegiano. Mycket handlar om att kunna reglerna för att sedan bryta mot dem med finess.

  - Den italienska tolkningen av mode är inte alls formell. Där britterna använder tweed och ordentliga axelvaddar har italienarna tvättad ull och mjukare linjer, säger Andreas Weinås, redaktör för Manolo.se och skribent på King Magazine.

  En italienare skulle aldrig klä sig i en säckig eller för stor kostym. Tygets kvalité och hantverket ska ha yppersta klass - men intrycket ska inte upplevas som strikt. Slipsen får gärna vara lite skevt knuten och någon detalj får gärna vara lite "quirky" - som en färggrand bröstnäsduk, nonchalant nedstucken i kavajen.

  - Det ska se ut lite som om man just har spelat fotboll med kostymen på, säger Andreas Weinås.

  Visa mer...

  Det här är stilen

  Här är de viktigaste nyklarna till stilen:

  En elegant kostym i smal passform och utan tjocka axelvaddar är a och o. Tyget ska vara av hög kvalité. Italienarna gillar tvättad ull som är tunnare och svalare än britternas tweed. Kavajärmen ska vara perfekt skuren så att skjortmanschetten syns. Ärmarna har en aning kortare kavajlängd.

  Skjortan karaktäriseras av vida skjortkragar, ofta i en vågad form.

  Slipsen får gärna vara av ylle och nonchalant knuten.

  Att bära en tunn ulltröja under kavajen är vanligt i Italien där kavajen ofta fungerar som en jacka. En tunn tröja är även snyggt till en enhetlig kostym.

  Bruna skor av hög kvalité.

  Lägg möda på detaljer som knappar, bröstnäsduk, bälte och strumpor.

  Visa mer...