Open

Vårmode med 80-talskänsla

Open Artikeln publicerades
Ida Klamborn lät artisten Zara Larsson öppna sin visning där volanger och starka färger löpte som ett tema.Foto: Mathias Nordgren
Ida Klamborn lät artisten Zara Larsson öppna sin visning där volanger och starka färger löpte som ett tema.Foto: Mathias Nordgren

Fashion Week Stockholm bjöd på en tre dagar lång modefest. Vi spanar in de tydligaste trenderna från visningarna inför vår och sommar 2016 och ser sportig elegans möta prinsessdrömmar.

Vill man redan nu ha koll på vad som är gångbart nästa säsong bör man blicka mot det tidiga 1980-talet. Men inte de allra mest svulstiga avarterna som axelvaddar och enorma hårsprayade frisyrer. Här handlar det snarare om en uppdaterad och nedtonad version där retrosport, volanger och asymmetriska skärningar dominerar.

- Vi ser starka färger som rosa, markerade midjor och skräddade kavajer. Sportinfluerad design tar också ofta avstamp i 1980-talet och det syns tydligt till våren, säger journalisten och stylisten Frida A Zetterström, som bevakar mode för bland annat TV4.

Detta syntes tydligast hos By Malina. Här paraderade modeller längs catwalken med stora hårsvall i mönstrade plagg i knalliga färger till tonerna av Madonnas "Like a virgin". Men också Ida Klamborn - vars bejublande visning öppnades av artisten Zara Larsson - lekte med volanger, markerade axlar, starka färger och stora blommönster.

  Sportinfluenserna fortsätter att vara starka. Tekniska material som mesh - tänk basketlinne - och snitt från sportkläder - kostymbyxor med dragsko i midjan - återkommer i många av kollektionerna.

  Björn Borg är trogen sitt arv och har influerats av tennisens glansperiod då Björn Borg him self hade sin storhetstid. Här var det höga strumpor, muddar, korta shorts och pannband för hela slanten. Förutom retrotemat har man också inspirerats av rymden. Hela kollektionen tillägnades Mars One-projektet som går ut på att försöka etablera en mänsklig koloni på planeten 2027.

  Men det var inte bara sportnördiga rymdfantaster som fick sitt lystmäte under veckan. Det fick även den eleganta kvinnan med känsla för romantik. Altewai Saome, Stylelin, Filippa K och Carin Wester levererade kollektioner fullspäckade av fina användbara plagg som passar perfekt för den designintresserade affärskvinnan med koll på läget. Färgskalan är återhållsam och sober med mycket beige, duvblått, svart och vitt.

  Som motvikt, eller kanske komplement, till det strama och minimalistiska finns Ida Sjöstedt. Hon levererade sin prinsessdröm deluxe utan förbehåll. Borta var all kaxig kitsch som brukar finnas i hennes design. Den här gången kändes det både vuxnare och oskuldsfullare på samma gång. All tyll, spets, broderier och blommor hölls samman av en konsekvent och harmonierad färgskala.

  Även den som föredrar en lite rockigare och tuffare stil kan känna sig lugn. Suktar man efter coola skinnbyxor, skräddade toppar och skarpa kavajer med attityd kan man alltid vända sig till Whyred, J Lindeberg och nykomlingen Giorgi Rostiashvili. Att en debutant som Rostiashvili levererar en så fullmatad kollektion lovar gott för framtiden. (TT)

  Lisa Wallström

  2016

  Vårens nyckelplagg

  Vit kostym med lös passform.

  Singoallatoppar där axlarna syns.

  Boxiga jackor av jeansjackemodell.

  Lösa byxor med dragsko i midjan.

  Prinsessklänning.

  Kjol med asymmetrisk skärning.

  Visa mer...

  Fakta

  Herrarna då?

  Männen förde en aningen tynande tillvaro på årets upplaga av Fashion Week Stockholm. Björn Borg och Whyred har ju kollektioner för båda könen och mixar sina visningar. Men bara två visningar ägnades helt åt männen - Filippa K Man och Morris.

  - Vi ser två vitt skilda stilar där Morris satsar på klassiskt herrmode med tydliga influenser från Italien och med den stiliga, välklädda gentlemannen i fokus. Filippa K däremot visade en kollektion i mer modernt snitt med ledigare plagg och sportigare styling. Färgskalan hos Filippa K var sobert vit-beige-grå-svart och mönstren som presenterades var grafiska ränder, säger Frida Zetterström.

  Visa mer...