Nyheter

Absurd skoldiskussion

Nyheter • Publicerad 9 maj 2005

Lärare ska i första hand lära ut kunskaper, inte stävja bråk. Kanske är det därför som sex av tio lärare – enligt den undersökning från lärarförbunden som presenterades i går – inte vet vilka befogenheter de har att ingripa mot bråkiga elever. Det är en tänkbar förklaring, men den är ytterst otillfredsställande. Skolan ska – vid sidan av föräldrarna – bidra till fostran av eleverna. Därför borde skolpersonalens kunskaper om vad som gäller vara bättre.

I dag används en betydande del av lärarnas tid, redan på lågstadiet, till att skapa arbetsro i klassrummet. Bristerna i elevernas arbetsmiljö är så stor att kvaliteten på undervisningen har försämrats. Nu efterlyser lärarförbunden klarare skrivningar i Skollagen som ska möjliggöra tillfälligt omhändertagande av mobiltelefoner och andra störande föremål. Man vill också att lärarna ska ha rätt att till exempel visa ut störande elever ur klassrummet och besluta om kvarsittning.

Diskussionen är närmast absurd. Självfallet måste lärarna kunna sätta makt bakom sina ord. Inte för att det finns en önskan om att skolan ska återgå till kadaverdisciplinens dagar. Lärarnas maktutövning måste både kontrolleras och regleras noga. Men lärarnas auktoritet måste återupprättas. Allt för att skolan ska kunna utföra sin huvuduppgift: hjälpa eleverna med deras bildning och utbildning.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.