Nyheter

Åk till OS, kungen

Kritiken mot sommar-OS i Peking växer. Det är på tiden.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2008

Idrotten är en del av samhället, och den måste självklart ta ansvar för hur den agerar. Att då arrangera mästerskap i diktaturer är huvudlöst. I Kommunistkina avrättas människor på löpande band, med svag eller ingen rättssäkerhet. Grundläggande demokratiska fri- och rättigheter saknas.

Den amerikanska skådespelerskan Mia Farrow är en av dem som uppmanar till bojkott. Detta har fått regissören Steven Spielberg att tänka om och överge Peking-OS. Englands prins Charles vägrar nu också att resa dit.

Mot denna bakgrund har Farrow uttryckt att Sveriges kung Carl XVI Gustaf ska göra likadant. Reaktionen från hovet har dock inte varit omedelbar, om man säger så. Antagligen funderas det. Kungen gillar ju sport.

Principiellt är saken glasklar: Klart att kungen ska resa. Han representerar ju ändå ett odemokratiskt inslag i det svenska statsskicket.

Konsnylterna

Gudrun Schyman ska bli PR-konsult. Att den tidigare vänsterpartiledaren och skattebrottslingen - numera talespersonen för feministiskt initiativ - går in i samma verksamhet som f d statsministern Göran Persson förvånar föga.

Leve företagsamheten

Nu höjs rösterna för en ny bollhall i Åhus, vid Täppetstranden.

Kul idé. Framförallt om fler privata aktörer gör som Åhus Strand och skänker pengar. De kommunala investeringsmedlen är ju redan intecknade fram till 2014. Och inte minst eftersom verksamhetsbidragen riskerar att brinna inne nu när det finns planer på att ta inträdesavgift till festivalen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.