Nyheter

Även på en söndag

Nyheter • Publicerad 31 januari 2001

Det mesta tyder nu på att försöket med lördagsöppet i sex län, som startade för ett år sedan, permanentas och utsträcks till att gälla hela landet. På onsdagen presenterade socialdepartementet den första utvärderingen av försöket, utförd av alkoholforskarna Thor Norström och Ole Jörgen Skog. Den visar att försäljningen av alkohol ökade något i försökslänen, men att det inte går att påvisa någon klar ökning av alkoholrelaterade brott.

När Systembolagets butiker lördagsstängde 1982 var motiven bakom beslutet bland annat att minska tillgängligheten och antalet alkoholrelaterade brott, som till exempel misshandel och rattfylleri. De utvärderingar som gjordes på 1980-talet gav svårtolkade resultat: alkoholkonsumtionen var oförändrad och misshandel utomhus mellan obekanta ökade medan misshandel inomhus mellan bekanta minskade.

Resultatet från utvärderingen i försökslänen ger nu socialminister Lars Engqvist grönt ljus att rekommendera lördagsöppet i hela landet i den alkoholpolitiska proposition som kommer i mars. Inga kriminalpolitiska eller folkhälsomässiga hänsyn står längre i vägen.

Verkligheten har förändrats kraftigt sedan den restriktiva och förmyndaraktiga svenska alkoholpolitiken upplevde sina glansdagar under mitten av 1900-talet. Då kunde en nationell överhet kontrollera auktoritetstrogna medborgare. I dag gör öppna gränser och ökad individualism det allt svårare för staten att styra den enskildes liv.

Myndigheternas försök att styra alkoholkonsumtionen genom begränsade öppettider, införselkvoter och höga priser är dömda att misslyckas i millennieskiftets Sverige där hembränt och smuggelsprit är lättillgängliga och billiga alternativ till den dyra statliga alkoholförsäljningen. De generösa införselregler från andra EU-länder som Sverige måste anpassa sig till redan inom några få år, på grund av vårt medlemskap i unionens inre marknad med fri rörlighet för varor, kommer att göra den restriktiva alkoholpolitiken ännu mer tandlös.

Att de alkoholpolitiska instrument regeringen använder sig av ofta är trubbiga och slår hårdare än nödvändigt mot normalkonsumenter bidrar till att undergräva systemets legitimitet. En generellt restriktiv alkoholpolitik är fel metod att välja om avsikten är att hjälpa alkoholister ur sitt missbruk. Däremot behövs det mer resurser till riktade åtgärder som hjälper missbrukare att ta sig ur sitt beroende.

Regeringen verkar inse att det är dags att reformera alkoholpolitiken så att den motsvarar nutidens krav och inte speglar gångna tiders moralism. Att tillåta lördagsöppet på Systembolaget är ett steg i rätt riktning. Men varför inte ta chansen att genomföra en radikal liberalisering som visar att regeringen har tilltro till medborgarnas omdöme?

Det är dags att tillåta även söndagsöppet på Systembolaget.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.