Nyheter

Bidra med annat

Nyheter • Publicerad 25 mars 2008

Centerledaren Maud Olofsson tycker att det är en "rättvisefråga" med behovsprövade barnbidrag.

Orsaken är att välbärgade föräldrar kan välja att låta bidraget ograverat växa till sig för framtiden eller sätta "guldkant" på tillvaron, medan det för mindre väl bemedlade i stället är ett välkommet tillskott till hushållskassan alla de där skrala dagarna före lön.

Visst sticker det i ögonen. Och visst går det att förstå Olofssons tanke. Bidrag ska inte gå till lyxkonsumtion.

Att socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros å sin sida försvarar dagens system med att det motiverar ett högt skatteuttag må vara korrekt, men visar tydligt hur sned synen på rättvisa är.

Kruxet är ett annat.

Ett selektivt barnbidrag passar inte in i dagens välfärdssystem. Marginaleffekterna blir för stora. Det vill säga det lönar sig mindre att jobba om man befinner sig på "rätt" sida utbetalningsgränsen, vilket motverkar ökade arbetsinsatser.

I stället för ett ständigt finjusterande av skatte- och bidragssystemet för att få svenskarna att bete sig som det offentliga Sverige finner bäst borde kraftig förenkling prioriteras.

Blotta förekomsten av barnbidrag visar att det inte är möjligt att med normala löner försörja en familj. Sänk i stället det totala skattetrycket och inför ett väl tilltaget grundavdrag. Det gynnar låginkomsttagare mest. Och det är en tydlig markering av att arbetslinjen gäller.

Jonas Duveborn

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.