Nyheter

Bra för hela Europa

Nyheter • Publicerad 7 maj 2007

Fransmännen valde det bästa möjliga: Nicolas Sarkozy tar efter söndagens andra omgång i presidentvalet om ett par veckor över ansvaret för att modernisera Frankrike. Och precis som i Sverige handlar det om att minska utanförskapet; att öka sysselsättningsnivån och göra ekonomiska reformer.

Att Sarkozy lyckas inrikespolitiskt är självfallet av stor betydelse för hela Europa. Men än viktigare är att han åter gör Frankrike till en aktiv och drivande del av Europeiska unionen, något övriga medlemsländer har anledning att hysa förtröstan om. Sarkozy är medveten om att arbetet med den gemensamma konstitutionen måste föras i hamn. Ett frågetecken kan sättas för hans motvilja mot att acceptera Turkiet som medlemsland i EU, men så länge utvecklingen i Turkiet inte går åt rätt håll eller går alldeles för långsamt finns trots allt skäl att vara skeptisk. Frågan är satt i långbänk, och därför av mindre akut karaktär.

För Socialistpartiets Ségolène Royal, som aldrig lyckades presentera något trovärdigt ekonomiskt alternativ, återstår nu att inrikta sig på det kommande franska parlamentsvalet. Det lär inte bli lätt. Den politiska vänstern är splittrad och viljan till förnyelse svag.

Med rätt handlag finns det goda förutsättningar för Sarkozy att framöver få ännu bredare stöd för den linje fransmännen nu har valt.

Jonas Duveborn

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.