Nyheter

Bygg nytt

Byggnads granskning av löner gick på pumpen för ett år sedan då Europadomstolen fann att denna ordning inte är acceptabel i förhållande till icke-fackligt anslutna.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2008

Raskt gick Byggnads då runt domen och slöt ett nytt avtal med arbetsgivarna om centralt överförande av löneuppgifter. Detta underkändes i sin tur av Datainspektionen, på grunder liknande Europadomstolens.

Ändå ger sig inte Byggnads. Nu avser man överklaga till Arbetsdomstolen för att klargöra om lag eller avtal går först, om man kan avtala bort den personliga integriteten. Som i andra sammanhang torde detta kräva den enskildes samtycke, och det kan ju Byggnads försöka få av icke-medlemmar ¿

Absolut Carlshamn

Ett argument för att stoppa försäljningen av statliga bolag, som Vin & Sprit AB, är att svenskt ägande garanterar att tillverkningen blir kvar i landet.

Att detta är snömos är ingen hemlighet. Tvärtom påminns vi gång på gång om att företag ska göra affärsmässiga bedömningar. Carlshamns flaggpunsch tillverkas numer i finska Åbo.

"Nätets möjligheter gör att en del tappar proportionerna. Jag brukar kalla det där för digital maoism, att man tror att ny och avancerad teknik sveper undan all legal logik."

Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, om upphovsrätten och fildelningsdebatten i Advokaten1/2008.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.