Nyheter

Dags att städa upp

Regeringsrätten har nu slagit fast att Tomelilla och Simrishamns kommuner gjorde fel när de lät Sysav överta sophanteringen utan att tjänsten upphandlades.Domen lär få återverkningar.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2008

Kristianstads kommun har exempelvis inte heller upphandlat sophanteringen. I stället har man fortsatt gynna det egna kommunala bolaget, Renhållningen Kristianstad. Detta uppenbara lagtrots har, som bekant, blivit en dyr affär både för kommunen och för kommuninvånarna.

Bolaget har fått 40 miljoner kronor i ägartillskott.

Och taxan i Kristianstad är den högsta i södra Sverige.

Men i stället för att med öppna ögon se hur bristande konkurrens fördyrar och försämrar har den moderatledda majoriteten dessvärre valt att fortsätta satsa på Renhållningen.

Eftersom det i dag inte finns någon påföljd för kommunen lär det inte heller hända någonting.

Men det borde det göra.

Renhållningen har i dag en ordförande i Jan Karlsson (m) som är på väg att få en notering i straffregistret, om han inte redan har fått det, för sitt sätt att tillsätta vd utan att kalla styrelsen på föreskrivet vis. Ett bagatellbrott, men en fråga om att formalia ska följas.

Att Karlsson fortfarande sitter kvar på sin ordförandestol är märkligt. Precis lika märkligt som att kommunen med öppna ögon fortsätter en socialdemokratisk tradition av att ignorera juridik som strider mot politiskt fattade beslut.

Kommuner ska koncentrera sig på att utföra och finansiera sådan verksamhet som ingen annan lika gärna kan göra eller bekosta.

Eftersom majoriteten i Kristianstad har fokus på att öka kommunens attraktionskraft för boende och företag är det hög tid att göra det över hela linjen:

Konkurrensutsätt och sälj ut!

Jonas Duveborn

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.