Nyheter

Dags för klara papper

Region Skåne beslöt i april att ge den som saknar uppehållstillstånd i Sverige – är "papperslös" – akut sjukvård, utan att kräva betalning. För annan vård får den som saknar uppehållstillstånd betala själv. Det är en rimlig avvägning.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2008

Inför tisdagens beslut i riksdagen om att införa en lag som reglerar vård till "papperslösa" har rösterna höjts om hur inhumant systemet är. Att det bara är en teknisk lösning, ingången av den socialdemokratiska regeringen, verkar ha gått många debattörer och politiker förbi.

Men i stället för att förlänga avtalet mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting, som går ut vid halvårsskiftet, har alliansregeringen valt att lagstifta. Den praktiska tillämpningen förblir densamma, fördelen är att Sverige med en lag i stället för ett avtal på ett bättre sätt uppfyller EU:s mottagandedirektiv.

Debatten om vård på samma villkor är en annan sak. Och den är på ett smakligt sätt löst i Region Skåne, utifrån grundhållningen att alla människor kan påverka sin egen situation.

Migrationspolitiken går hand i hand med sjukvårdens hantering av "papperslösa". Ett tillstånd att bo och leva i Sverige ger förmåner, men också skyldigheter. Den som uppehåller sig här utan tillstånd måste hanteras mänskligt, men det finns ingen anledning att bidra till skapandet av ett skuggsamhälle.

Jonas Duveborn
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.