Nyheter

Det är inte antalet det är fel på

Nyheter • Publicerad 14 december 2007

Ett gammalt moderatkrav har plockats fram igen. Kommunstyrelsens ordförande Bengt Gustafson anser att fullmäktige skall reduceras. Önskemålet kan inte betraktas som nymoderat utan har varit på fråga åtskilliga gånger tidigare.

Nu är det ju ändå så att just moderaterna för närvarande har den största möjligheten att styra fullmäktiges arbete genom att man har platsen som ordförande i fullmäktige. På årets sista fullmäktige skulle bland annat frågan om tilläggsanslag till omsorgsnämnden hanteras. Debatten i ärendet kom att handla om de nya budgetrutinerna utan att något försök gjordes att styra debatten i själva sakfrågan från presidiets sida. Tillåter man sådant får man också räkna med långa sammanträden.

En annan fråga är om det verkligen är antalet fullmäktigeledamöter som avgör längden på fullmäktiges sammanträde. Det behövs ingen större begåvning för att konstatera att flertalet inlägg görs av ett fåtal ledamöter. I regel samma personer, som också under beredningens gång hanterat frågorna bland annat i kommunstyrelsen. Det är kanske där självbehärskningen skall ske?

Man bör kanske inte underskatta betydelsen av en bred förankring av folkmeningen även om deltagandet i debatten är koncentrerad till en reducerad skara. De uppfattningar som torgförs kanske inte ändrar inställningen hos motparten men debatterna utgör dock ett trots allt stimulerande moment i det politiska vardagsarbetet. Tankegångarna kan bilda ett gott underlag för partiernas interna diskussioner.

I frågan om tilläggsanslag till omsorgsnämnden intog dess ordförande en klädsam blygsam attityd, vilket jag personligen tycker var onödig. Förvaltningen har på ett bra sätt tagit till sig de signaler som lämnats under årets gång vid nämndens behandling. Resultatet för 2007 står i stark kontrast till fjorårets resultat.

Åke Petersson (mp)

Kristianstad

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.