Nyheter

Durban II får inte bli mönster för EU

Nyheter • Publicerad 20 april 2009

ººDet är lätt att vara efterklok. Men nog fanns tecknen där. I mängd. Att Mahmoud Ahmadinejad skulle utnyttja tillfället till en ny hatfylld attack borde fler ha förutsett.

Inför FN-delegaterna i Genève beskrev Irans president redan någon minut in i sitt tal Israel som en rasistisk stat, medan ett antal åhörare applåderade. EU:s representanter, inklusive den svenske ambassadören Hans Dahlgren lämnade mötet, enligt i förväg uppgjord plan.

Kruxet är väl att han aldrig borde ha varit där. EU skulle ha agerat gemensamt på ett tidigare stadium. Att några nu valde att bojkotta mötet helt, medan andra, som Sverige, sände tjänstemän i stället för statsråd visade på en svårighet i att komma överens.

Att de rödgröna vänsterpartierna skarpt kritiserade regeringens handlande både inför konferensen och efter Ahmadinejads hatfyllda utfall var väntat. Det hade oppositionen gjort även om regeringen skickat dit utrikesministern eller låtit bli att lämna salen. "Då hade de fått det till att regeringen legitimerade rasism genom sin närvaro", som migrationsminister Tobias Billström (M) påpekade vid sitt besök i Kristianstad i går.

Det finns ingen anledning att nu gå vidare med ett Durban III, bättre är att låta frågan hanteras i demokratiskt valda församlingar. Allt annat blir hyckleri.

Och om ansträngningarna på EU-nivå att nå fram till delat ansvarstagande för asylsökande följer mönstret från Genève lär Billström få en tuff match under det svenska ordförandeskapet.

Jonas Duveborn

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.