Nyheter

EU ger HBT-rörelsen hopp

Nyheter • Publicerad 28 juli 2008
Prideparaden – ungefär som en allsångskväll.
Prideparaden – ungefär som en allsångskväll.Foto: 

Skillnaden var egentligen inte så stor från en vanlig allsångskväll. Sollidenscenen var smyckad med björkris, "Skansen-Jonas" hade med sig en orm in på scen och publiken sjöng högt ur sina allsångshäften. Fredagens invigning av Stockholm Europride visade att HBT-rörelsen lyckats knuffa in homo- och bisexuella samt transpersoner, i folkhemmet. Än är det långt kvar till ett samhälle fritt från diskriminering och våld, men på fredagens invigning fanns ingen rädsla – bara stolthet.

Och visst finns det mycket att fira, men också en del att skämmas över. Sverige – känt som ett av världens mest HBT-vänliga länder – har hamnat efter länder som Spanien och Sydafrika i lagstiftningsfrågor. Vi väntar fortfarande på att en könsneutral äktenskapslagstiftning ska bli verklighet.

Stockholms Prideparad väntas i år locka närmare 80000 deltagare och minst en halv miljon människor kommer att följa den från åskådarplats. Paradens politiska betydelse ska inte underskattas.

När så många människor går ut och säger att HBT-rättigheter är mänskliga rättigheter har svenska politiker lyssnat. "Det har gått långsamt men framåt", konstaterade prideinvigningens konferencierer. När 5000 personer gick i Warszawas prideparad förra året svarade polska politiker med att försöka förbjuda "propaganda för homosexualitet" i skolor. Lärare som talade i positiva termer om homosexualitet hotades med avsked.

Den polske barnombudsmannen ville utreda huruvida barnprogrammet Teletubbies kunde vara dold HBT-propaganda.

En av dem som gick i paraden i Warszawa 2007 var Sveriges EU-minister Cecilia Malmström. Hon invigningstalade på Skansen i fredags och lovade att fortsätta att kämpa varje dag för HBT-personer i EU. Det är en viktig poäng. Ofriheten i Europa löses bäst genom samarbete.

När Greg Czarnecki, ledare inom Kampanjen mot homofobi, intervjuas av Svenska Dagbladet (20/7) är det den Europeiska unionen som får beröm:

– EU har betytt oerhört mycket för vår kamp i Polen. Det gör att vi homosexuella älskar EU mest av alla i vårt land.

Redan inträdeskraven till unionen är tydliga när det kommer till HBT-rättigheter. Sådant glöms lätt bort i svensk EU-debatt.

Bevakningen från Bryssel handlar om "svenska intressen". Det blir mest snus, spelmonopol och svenska kollektivavtal. Lite tid ägnas åt hur Sverige, genom EU, kan göra skillnad i Europa.

Så sent som den 5 juli i år attackerades en prideparad i Budapest. En av de som attackerades var den ungerska europaparlamentsledamoten Katalin Lévai. Flera ledamöter i Europaparlamentet har genom åren gått i parader i länder där inte ens polisen garanterar paraddeltagarnas säkerhet.

Men EU:s politik blir bara vad de europeiska väljarna gör den till. Det tål att betonas. Det finns också många bakåtsträvare i parlamentet. Genom att gå och rösta i Europaparlamentsvalet kan man göra nästan lika mycket skillnad som att gå i pridetåget.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.