Nyheter

Fördom som dömer

En nämndeman är en meddomare som har en röst, vilken är lika mycket värd som den juristutbildade professionelle domarens. I ett brottmål i tingsrätten flankerar tre nämndemän juristdomaren.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2008

Totalt har rätten alltså fyra röster och om två nämndemän är eniga om att finna den åtalade oskyldig medan juristdomaren och en nämndeman anser att hon är skyldig, så blir det en frikännande dom; men om tre nämndemän vill fälla så spelar det ingen roll vad juristdomaren har för uppfattning. En nämndeman har med andra ord en mycket maktpåliggande uppgift och bör utöva sitt uppdrag med omdöme.

En före detta nämndeman i Ystads tingsrätt har under den tid då hon var nämndeman utbasunerat negativa åsikter om islam och om muslimer på ett sätt som är klart stötande. Bland annat har hon skrivit infama brev till statsministern i ämnet. Även om hennes åsikter inte påverkat henne i hennes dömande verksamhet - om ett så schizofrent förhållningssätt är möjligt - kan de som blir dömda av henne misstänka att hennes rasistiska inställning kan ha påverkat hennes ställningstaganden.

Nämndemannens kommentar till en kvällstidning var att "Det är domaren som dömer och inte jag". Men hallå! Denne nämndeman har missat hela poängen med att vara nämndeman. Varför tror hon att hon sitter där framme i tingssalen? För att vara en vacker inramning till juristdomaren? Eller att med andra ord vara en staffagefigur i domstolen? Det hon säger förskräcker på många sätt. Är hon ensam om att inbilla sig att hon inte är med och dömer, eller finns det fler nämndemän i landets domstolar som inte vet varför de sitter med i rätten?

Ett annat yttrande som hon fällde till den morgontidning som upptäckte hennes beklämmande syn på det mångkulturella samhället, var att 90 procent av nämndemännen tycker precis som hon i denna fråga. Jag tror att hon har fel när det gäller andelen, men min erfarenhet är att det finns fler nämndemän än hon som har främlingsfientliga åsikter, vilka har sin grund i ett stort mått av fördomar. Vid åtminstone ett tillfälle har jag haft anledning att skarpt tillrättavisa en nämndeman som yttrat sig klart kränkande om invandrare. Här bör kanske nämnas att den nämndemannens yttrande inte fälldes under en överläggning, vilket hade förbjudit mig att ta upp yttrandet i något offentligt sammanhang. Vad jag hört nämndemän yttra vid överläggning till dom kan jag därför inte på något sätt beröra.

Jag är ändå rädd för att det bland nämndemän precis som bland en del av befolkningen i övrigt finns en olustig främlingsfientlighet. Här måste de politiska partierna ta sitt fulla ansvar vid nominering av nämndemän. Men om främlingsfientliga krafter i framtiden får större inflytande i våra kommuner, kan vi räkna med att nämndemän sprängfyllda med fördomar kommer att leta sig in i våra domstolar. Endast medborgarna kan sätta stopp för det.

Ralf G. Larsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.