Annons
Nyheter

Fortsatt låst läge

Torsdagens raketattack från Libanon mot mål i Israel innebar inte den fruktade eskalering av kriget på Gaza med öppnande av en andra front, som har fruktats.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2009
Vågar hoppas. Carl Bildt. BILD: B Ericson / SCANPIX
Vågar hoppas. Carl Bildt. BILD: B Ericson / SCANPIXFoto: 

I stället var det Israels krigskabinett som trappade upp situationen genom att ta beslut om att framöver sätta in infanterister för att inta tättbefolkade områden. Ännu oklart när.

Mot bakgrund av att det är val i Israel den 10 februari var beslutet väntat. Den sittande regeringen måste visa handlingskraft.

Annons

Ingenting talar med andra ord för ett snart vapenstillestånd, sett till situationen på marken. Ändå sade sig utrikesminister Carl Bildt (m) i går tro på ett sådant, efter hemkomsten från sin resa till Mellanöstern. Avgörande är, menar han, vem som vågar - och vill - lägga ner sina vapen först.

Om detta går det inte att sia med framgång, bara att som Bildt konstatera att parterna "måste inse att de sitter i samma båt". Det finns inga militära lösningar, bara militära låsningar.

Klart är att krigetsfasor är enorma och att de cyniskt utnyttjas.

Ständiga raketbeskjutningar mot civila mål i Israel är lika illa som användandet av oproportionerligt mycket våld.

Både Hamas och Israel är också beklagligt medvetna om att deras agerande föder mer våld. Hamas raketer mot civila har alltid haft detta som syfte: dödandet är ämnat att få Israel att slå tillbaka.

De israeliska krigsinsatserna går heller inte att genomföra utan civila offer som följd. Hamas håller sig konsekvent bland civila, utnyttjar oskyldiga som sköldar. När israeliska styrkor försöker slå ut fientliga mål leder detta gång på gång till civila offer. Det vet Israel. Det vet Hamas.

Man är med allra största säkerhet också på bägge sidor ytterst medvetna om att för varje militär insats som Israel gör så mångfaldigas antalet Israelhatare - inte bara på Gazaremsan, utan runt om i världen. Antalet personer som kan tänka sig att agera självmordsbombare eller utföra terrorattacker ökar och blir ett ständigt växande hot.

En framtida fredlig samexistens framstår för varje kula, varje granat som allt mer ouppnåelig. Den enkla, toleranta lösningen byggd på förtroende som allt mer fjärran.

Det finns all anledning för Israel att ompröva med vilken kraft man slår tillbaka och den ekonomiska isoleringen av Gaza, på samma sätt som det finns anledning för Hamas att ta initiativ till att bygga förtroende i området genom att erkänna Israel i stället för att fortsatt ha som mål att utplåna den judiska staten.

Omvärlden kan - och måste - använda sig av största möjliga påtryckningar för att krigshandlingarna verkligen avbryts så snart som utrikesminister Bildt hoppas. För att sedan intensifiera arbetet med att uppnå en varaktig fred.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons