Nyheter

Frihet kräver ansvar

Nyheter • Publicerad 27 januari 2011

ººNäthatet förminskar den offentliga debatten.

Det är ingen nyhet, ändå har det blivit en. Redan när läsarkommentarerna infördes stod det klart att "trollen" på internet, de som under signatur hatar, bespottar och förföljer åsiktsmotståndare blev vinnarna. Enkelt kunde de nu komma in på sajter av mer allmän karaktär, för att spy sin galla. De "nationella" var inte längre hänvisade till egna bloggar eller forum för rasistisk propaganda, felaktigt benämnda som "fria" eller "inkorrekta".

På nätet får rasismen fritt spelrum. Där påstås saker som aldrig skulle sägas ansikte mot ansikte. Där regisseras med lätthet "folkstormar".

I Expressen pågår en artikelserie om näthatet. Om vem och varför. Om effekterna: att det fria ordet får stå tillbaka när de som vill föra en seriös debatt systematiskt jagas till tystnad. Märk väl: det handlar inte om att det ska vara högt i tak i debatten, utan om rent hat.

I Dagens Nyheter skrev i går bland anat Erik Fichtelius, vd för UR, om att rasister på nätet försöker skrämma medierna till tystnad. Han vittnar om de hundratusentals inlägg av rasistisk karaktär som följt på den senaste sexualupplysningsfilmen. "Det rör sig om rasister som är upprörda över att en mörk man har sex med en ljus kvinna." Patetiskt, men sant.

Yttrandefriheten har gränser. Att erbjuda utrymme för en fri debatt är en demokratisk uppgift. Men att erbjuda utrymme för all debatt är långtifrån självklart.

Jonas Duveborn
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.