Nyheter

Friska vindar

Nyheter • Publicerad 14 februari 2008

Det där bistra, råkalla vädret har inte riktigt infunnit sig vintern 07/08. Visst har det stormat ibland, men nog känns det redan som om vårvindar har börjat blåsa.

Så också för alliansregeringen.

Trots tydlighet och måluppfyllelse har opinionsvindarna inte gått regeringens väg.

Men nu verkar de ta i.

Med Skops väljarbarometer, som publicerades på torsdagen, var det tredje gången på kort tid som en opinionsmätning visar att oppositionens tidigare gigantiska övertag håller på att ätas upp. Nu är differensen mellan blocken nere i 7,7 procentenheter – 44,4 procent för allianspartierna mot 52,1 för den rödgröna oppositionen.

I och för sig är det en jämförelse mellan två olika storheter: Å den ena sidan fyra partier som vill jobba tillsammans, och som levererar konstruktiva överenskommeler. Å den andra tre partier som inte ens vet om de vill gå till val tillsammans 2010, eller vilka av dem som i så fall ska utgöra ett enat regeringsalternativ.

Politik handlar om förtroende. Ju längre tiden går desto mer lär svenskarna inse att det går att lita på alliansens politik.

Sätt segel, Reinfeldt.

Jonas Duveborn

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.