Nyheter

Furan faller förr eller senare

Nyheter • Publicerad 19 januari 2012
Foto: 

E fter en månadslång semester återkom så S-ledaren Håkan Juholt till offentligheten. Inför sitt tal i måndags på Folk och Försvars kongress lovade han nya offensiva tag. Det gick inte så bra. Han trampade rakt i klaveret när han hävdade att alliansregeringen gjort upp med Sverigedemokraterna om det svenska försvaret. Problemet var bara att SD inte satt i riksdagen när beslutet om försvaret togs.

Det största problemet i nuläget för Juholt är turerna kring den skuggbudget som lades fram i höstas. Enligt SVT togs det fram tre olika versioner av budgeten. Anklagelsen mot Håkan Juholt gör gällande att han på eget bevåg lät tjänstemännen ta fram ett förslag där en satsning på a-kassan på tre miljarder skulle strykas. Detta vållade ramaskri i partiets riksdagsgrupp och Juholt fick enligt flera uppgifter backa.

Det mest graverande är att Håkan Juholt senare sa att det bara fanns en version av budgeten, den som lades fram. Detta bestrids av tjänstemännen.

Oklarheterna om vem som har rätt eller inte ska nu utredas av partiets verkställande utskott i dag och i morgon. Ju mer bilden klarnar, desto sämre ser det ut för Håkan Juholt.

I praktiken stormar det på nytt i S-havet. Det jäser inte bara bland landets alla gräsrötter, missnöjet finns allt högre upp i hierarkin. På tisdagen menade Gotlands regionråd Åke Svensson (S) att Juholts förtroende är förbrukat

Under hösten visade Håkan Juholt att han kunde stå pall för många hårda slag. Det han står inför nu är kanske än tuffare, en ständig utnötning. Förtroendet både för honom och partiet eroderar snabbt. Situationen är ohållbar på sikt. När furan till sist faller är svårt att förutsäga, men förr eller senare lär den göra det. Kanske redan i morgon.

INTERNAL INTERNAL
Mattias Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.