Nyheter

Gör gemensam sak, grannar

Nyheter • Publicerad 14 mars 2008
Mer allvar När får vi se ett kampanjkontor som detta i Kristianstad? ARKIV: SCANPIX/TOMAS ONEBORG 2007
Mer allvar När får vi se ett kampanjkontor som detta i Kristianstad? ARKIV: SCANPIX/TOMAS ONEBORG 2007Foto: 

AB Kristianstadsbyggen motarbetar kommunens politiska ledning. På sitt styrelsemöte i veckan beslöt man att inte gå vidare med förfrågningar till ytterligare hyresgäster om det finns intresse av att ombilda den hyresrätt de bor i till bostadsrätt. Man sitter i stället nöjd med hur man har tolkat sitt uppdrag. Att detta innebar en meningslös förfrågan till hyresgästerna i kvarteret Riksens ständer finner ABK-styrelsen antagligen bara lustigt. Och listigt. Redan i förväg gick det sluta sig till att just den förfrågan sannolikt inte skulle leda till att två tredjedelar av hyresgästerna ville överta ansvar för den fastighet de bor i.

Bättre vore att bredda förfrågan så att den blir generell. Ja, till och med vara behjälplig i processen. Det skulle vara en bostadssocial insats att kunna skryta med.

Det kommunala bostadsbolaget lägger genom sin dominans en förlamande hand över bostadsmarknaden i Kristianstad. Att så mycket som 99,8 procent av lägenhetsbeståndet är uthyrt är ett tydligt sjukdomstecken. Av ABK:s bestånd på 8900 lägenheter har man 11 stycken lediga.

Boten mot det onda ligger huvudsakligen i regeringens hand. När allmännytteutredningen presenteras i mitten på april kommer förhoppningsvis en rad förslag på hur hyresmarknaden ska fås att tillfriskna. Ett troligt förslag blir att hyrorna släpps fria. Dagens modell med hyresreglering och "allmännyttan" som "hyresledande", dessa märkliga ord, har förhoppningsvis spelat ut sin roll.

På en normal marknad måste den som investerar också kunna räkna med att få avkastning på sin investering. Annars investerar man inte. I Kristianstad visar den rådande bristen på hyreslägenheter att privata bolag inte uppfattar marknaden som tillräckligt lönsam.

Det är här omvandlingen av hyreslägenheter till bostadsrätter kommer in. Det finns inget egenintresse i att bevara ABK:s dominerande roll på marknaden. Om det kommunala bolaget i stället del för del privatiseras ökar sannolikheten för att andra aktörer ska hitta hit, och då också börja investera i hyreslägenheter.

Fördelarna är många. För den enskilde ökar såväl tryggheten som inflytandet. Att äga sin bostad leder till ökat ansvarstagande. Det finns inga krav på vinstmarginaler. Den som äger väljer därför också oftare att bo kvar, vilket i förlängningen leder till mer socialt blandade bostadsområden.

Förra sommaren slopade alliansregeringen den tidigare socialdemokratiska regeringens stopplag som förbjöd hyresgäster i allmännyttan att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter. Runt om i landet hjälper och stödjer därför borgerliga politiker nu hyresgäster att bli mer självrådiga. Men inte i Kristianstad. Här bjuds de in med armbågen. Det är hög tid för majoriteten att byta ut ABK:s passive styrelseordförande Gösta Johansson (m).

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.